Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: «Κανένα μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων»

spitia agora

Για όσους δεν έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ

υποικ

«Κανένα μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν έχει θέσει η κυβέρνηση» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι δεν θα μπορούν να προχωρούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων όσων δεν έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δήθεν η κυβέρνηση θέτει «μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων όσων χρωστούν ΕΝΦΙΑ» και ότι απαράβατος όρος για να προχωρήσουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων είναι να έχουν καταβληθεί οι φόροι των τελευταίων πέντε ετών, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν τα ακόλουθα:

Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα βασίζονται σε μία ατομική απάντηση, η οποία δόθηκε από υπάλληλο στο πλαίσιο ερωτήματος που υποβλήθηκε σχετικά. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο γενικότερο ζήτημα της δυνατότητας μεταβίβασης ακινήτου χωρίς προηγούμενη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Η συγκεκριμένη απάντηση της ανωτέρω υπαλλήλου βασίστηκε σε αποσπασματική ερμηνεία μεμονωμένων διατάξεων, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική διάταξη που αφορά τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α παρ.3 του Ν. 4174/2013), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων. Τον φόρο στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να εισπράξει από τον πωλητή ο συμβολαιογράφος, κατά τον χρόνο σύνταξης του συμβολαίου και εν συνεχεία να τον αποδώσει στη Φορολογική Διοίκηση.

Επομένως κανένα μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν έχει θέσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών.

Αντίθετα η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ευθύνη της έναντι του πολίτη, όποτε υπάρχει πρόβλημα οφειλόμενο σε αστοχία της Διοίκησης, αναλαμβάνει να δώσει λύση».

By