Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΥΠΟΙΚ: «Στόχος μας μια κοινά αποδεκτή, καθαρή και συνετή έξοδος από το μνημόνιο»

Η ελληνική μεριά επιμένει ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει ως το τέλος του χρόνου

ypoik

«Στόχος μας είναι μια νέα σχέση διαφορετική και κοινά αποδεκτή, μια καθαρή και συνετή έξοδος από το μνημόνιο» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Η ελληνική μεριά επιμένει ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει ως το τέλος του χρόνου ενώ το ίδιο στέλεχος απορρίπτει τις πληροφορίες περί 1.000 εκκρεμών δράσεων.

«Το ποσοστό υλοποίησης (compliance rate) του μνημονίου ήταν 22% τον Ιούνιο και έφτασε στο 65% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Οι έλεγχοι της τρόικας δεν κλείνουν ποτέ στο 100% πάντοτε απομένουν κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν» δήλωσε, αναφερόμενος στη συνήθη διαδικασία που έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις αξιολογήσεις της τριμερούς στη χώρα μας.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη πίεση που ασκεί η τρόικα για το Ασφαλιστικό ο ίδιος ανέφερε: «Όλοι θέλουμε βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς εσωτερικές αδικίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δέσμης ενεργειών στο ζήτημα αυτό προκειμένου να υπαρξει συμφωνία με την τρόικα και να κλείσει η αξιολόγηση.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που αναφέρθηκε κατόπιν ερωτήματος στη συνέντευξη Τύπου των ευρωπαίων μετά το Eurogroup, ο κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι μέσα στη συνεδρίαση δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα από την μεριά των ομολόγων του είτε των παραγόντων της Ε.Ε.

By