Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Υπουργείο Υγείας: Προληπτικές δράσεις για να αποκλειστεί η διασπορά του Έμπολα

Με τα συναρμόδια υπουργεία και επιστήμονες σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε νωρίτερα

nigeria viru ebola-ios empola

Το υπουργείο Υγείας εξέτασε σήμερα τις προληπτικές δράσεις για να αποκλειστεί η πιθανότητα διασποράς του ιού Έμπολα, εφόσον εντοπιστεί στη χώρα μας, με τα συναρμόδια υπουργεία και επιστήμονες σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε νωρίτερα το απόγευμα.

Όπως αποφασίστηκε μετά από τα δύο ύποπτα κρούσματα που απεδείχθη ότι επρόκειτο για ελονοσία, σε κάθε περίπτωση ανάλογων ύποπτων περιστατικών προερχόμενων από τις τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε) με κρούσματα της νόσου, τηρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την κλινικο-εργαστηριακή διερεύνηση και διάγνωση.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Έκτακτης Ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη και στη βάση των νέων οδηγιών που εκδόθηκαν, οι επιστήμονες επισημαίνουν:

  1. Ο ιός του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα είναι ένας ιός γνωστός την τελευταία 40ετία, ο οποίος μεταδίδεται μόνο μέσω του αίματος, των ιστών (ζώντων και νεκρών) και άλλων βιολογικών υλικών, όπως σάλιο, ούρα, σπέρμα κ.λπ., και μέσω μολυσμένων αντικειμένων (ιδίως ιατρικών εργαλείων). Δεν μεταδίδεται αερογενώς, άρα η μολυσματικότητά του ως προς τη διάδοση είναι χαμηλή.
  2. Η παρούσα επιδημία περιορίζεται μόνο στις χώρες της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής, Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τις 4 Αυγούστου έχουν αναφερθεί 1.711 περιστατικά και 932 θάνατοι.
  3. Ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ.), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.
By