Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα «μασάει» για τον φόρο στα τσιγάρα

 Τι… δεσμεύσεις έδωσε η κυβέρνηση στην Philip Morris;

adonis 1

Του Αντώνη Τάντουλου

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει την φήμη ανθρώπου που και τα λόγια του δεν «μασάει» και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συγκρουστεί μέχρι εσχάτων, ειδικά όταν έχει το δίκιο με το μέρος του και ακόμη πιο ειδικά, όταν οι όποιες αποφάσεις του μεταφράζονται σε έσοδα για το κράτος.

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας αυτή την φορά φαίνεται να αντιμετωπίζει ένα κάποιο ζήτημα αναφορικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, που παρεμπιπτόντως παραμένει στα χαρτιά, αλλά και την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα.

Υπό  την έννοια πως και δεν είναι τόσο κατηγορηματικός στο ερώτημα, πότε θα εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος στου κοινοχρήστους κλειστούς χώρους, αλλά και σπεύδει να διαψεύσει τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, αν και ο ίδιος θα συμφωνούσε στην επιπλέον φορολόγηση.

Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που έχει δει το φως της δημοσιότητας έρευνα του ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για το κάπνισμα, σύμφωνα με την οποία επτά στους δέκα Έλληνες συμφωνούν να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων κατά 2 ευρώ στο πακέτο αν τα χρήματα αυτά δοθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση του συστήματος υγείας και την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους.

Γιατί λοιπόν ο συμπαθής υπουργός είπε «αν μπορούσα να εκδώσω αύριο το πρωί μια υπουργική απόφαση για την ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου θα το έκανα. Και μάλιστα επί το αυστηρότερο. Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα;».

Την απάντηση δίνουν ίσως κάποιες πρόσφατες επαφές της κορυφαίας πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας Philip Morris, με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο Μάξιμου. Κατά τις οποίες ο πολυεθνικός όμιλος διαβεβαίωσε πως πρόκειται να συνεχίσει την δραστηριότητά του, αλλά και ανακοινώσε την δημιουργία στο Αγρίνιο, πανευρωπαϊκού κέντρου logistics για καπνά ανατολικού τύπου. Επενδύσεις δηλαδή…

Και όλοι γνωρίζουν βέβαια πως σε αυτού του τύπου τις επαφές-κορυφής δεν δίνει μόνο η μια πλευρά, αλλά και η άλλη και εδώ μπορεί να βρίσκεται (πάντα κατά τις εκτιμήσεις) το μυστικό που κάνει τον υπουργό Υγείας να μετρά τόσο πολύ τα λόγια του.

Διότι αν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην ανεβάσει επιπλέον την φορολογία, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχουν περιθώρια αθέτησης της υπόσχεσης της σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το γιατί τώρα δεν εφαρμόζεται ο νόμος της απαγόρευσης καπνίσματος, είναι άλλο θέμα που και αυτό ενδεχομένως προσκρούει σε συμφέροντα, δεδομένου πως η μεγαλύτερη κατανάλωση τσιγάρων δεν γίνεται ούτε στα γραφεία ούτε στον δρόμο αλλά κατά την διάρκεια της διασκέδασης…

(Visited 1 times, 1 visits today)
By