Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν ο Μάρτιν Σουλτς

Θα είναι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για διάδοχος του Μπαρόζο

martin_schultz650

 

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι τον ερχόμενο χρόνο ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε σήμερα γνωστό από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).

Μόνος υποψήφιος, ο 57χρονος Σουλτς υπερψηφίσθηκε από το σύνολο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Ο Σουλτς, ο οποίος κατάγεται από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (βόρεια Γερμανία) και είναι πρώην βιβλιοπώλης, εκλέγεται από το 1994 στο Ευρωκοινοβούλιο. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας και στις αρχές του 2012 διορίσθηκε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου βάσει μιας συμφωνίας εναλλαγής στη θέση με τους συντηρητικούς.

Ο Σουλτς είναι ο πρώτος επίσημος υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη δεξιά, ο καθορισμός ενός επικεφαλής διχάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το πανευρωπαϊκό κόμμα που συνασπίζει μεταξύ άλλων τη γαλλική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Πριν από το Μάρτιο, δεν θα ληφθεί καμιά απόφαση για ενδεχόμενο υποψήφιο για την προεδρία της Επιτροπής. Ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανήκει στο ΕΛΚ.

Η συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2009, προβλέπει ότι η επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «θα λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών»· εξ ου και η ιδέα να καθοριστεί ένας επικεφαλής σε κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, ο οποίος θα γινόταν πρόεδρος της Επιτροπής σε περίπτωση νίκης του κόμματός του. Ωστόσο το σχέδιο αυτό προκαλεί επικρίσεις και επιφυλάξεις, κυρίως από την πλευρά των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι επιθυμούν να κρατήσουν το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά το όνομα του διαδόχου του Μπαρόζο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By