Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εξελέγη και τυπικά υποψήφιος του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για την προεδρία της Κομισιόν υπερισχύοντας του ανθυποψηφίου του για το χρίσμα Μισέλ Μπαρνιέ με 380 ψήφους έναντι 240

juncker650_070314

Ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, στηριζόταν από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο κ. Μπαρνιέ, επίτροπος εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, υποστηριζόταν από τη Γαλλία και τις νότιες χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Γιουνκέρ είναι πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λαού (CPSP). Τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνος το 2006. Στις εκλογές που διεξήχθησαν πρόωρα στις 20 Οκτωβρίου 2013 μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την πρωθυπουργία, εξαιτίας εμπλοκής του σε σκάνδαλο κατασκοπείας το κόμμα του Γιουνκέρ έχασε 3 έδρες. Ωστόσο, παρέμεινε πρώτο σε δύναμη, καθώς κέρδισε 23 από 60 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Γιουνκέρ διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Σαβιέ Μπετέλ.

Ως πρόεδρος του Eurogroup o λουξεμβούργιος πολιτικός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης.

By