Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ο Πούτιν

Τη στιγμή που η κρίση στην Κριμαία κορυφώνεται, ο ρώσος πρόεδρος προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο του στην κρίσης της Συρίας

putin700_301013

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανάμεσα στους υποψηφίους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2014, όμως η σύγκρουση στην Ουκρανία ενδέχεται να βαρύνει στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής και να θιγεί στην προσεχή ανακοίνωσή της. Ο ρώσος πρόεδρος προτάθηκε από προσωπικότητες της Ρωσίας για τον ρόλο του στην κρίση της Συρίας. Ο πρώην πράκτορας της KGB πιστώνεται με την αποτροπή μιας επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, προτείνοντας να τεθούν τα χημικά όπλα του Μπασάρ αλ-Άσαντ υπό διεθνή έλεγχο.

Συνολικά οι υποψήφιοι για το βραβείο είναι 278 -πρόκειται για ιστορικό υψηλό-, ενώ μεταξύ των υποψηφίων συμπεριλαμβάνονται και 47 οργανισμοί, διευκρίνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ στη Νορβηγία Γκάιρ Λούντεσταντ.

Τα μέλη της επιτροπής, η οποία συνεδρίασε σήμερα Τρίτη, πρόσθεσαν τις δικές τους προτάσεις, δίνοντας την έμφαση στις πρόσφατες κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

«Μέρος του σκοπού της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής είναι να ληφθούν υπόψη τα πιο πρόσφατα γεγονότα και τα μέλη της επιτροπής να προσπαθήσουν να προβλέψουν ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πιθανές εξελίξεις σε εστίες πολιτικής έντασης», ανέφερε ο Λούντεσταντ.

Οι βασικοί συνυποψήφιοι

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο πληροφορικός και πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν καθώς και η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή η οποία πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν επειδή προασπιζόταν το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, είναι επίσης υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2014.

Επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτροπής θα είναι οι συγκρούσεις στην Ταϊλάνδη και στη Βενεζουέλα μεταξύ διαδηλωτών και των αρχών. «Λαμβάνουμε όλο και περισσότερες υποψηφιότητες από ανθρώπους σε χώρες οι οποίες δεν είχαν ποτέ πριν υποψηφιότητα», δήλωσε ο Λούντεσταντ.

Παρά το ότι οι υποψηφιότητες κρατούνται μυστικές επί 50 χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν το δικαίωμα να προταθούν. Σήμερα η επιτροπή συμφώνησε σε έναν πολύ πιο μικρό κατάλογο υποψηφίων, μεταξύ 25 και 40 ονομάτων. Στα τέλη του Απριλίου, αναμένεται να έχει καταλήξει σε 12 υποψηφιότητες.

Ο νικητής του βραβείου, το οποίο απονεμήθηκε πρώτη φορά το 1901, θα ανακοινωθεί τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου. Το βραβείο θα απονεμηθεί την 10η Δεκεμβρίου, στην επέτειο του θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Πηγή: Καθημερινή

By