Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος Παπανδρέου-Βενιζέλου

Όλο το παρασκήνιο: Οι ανακοινώσεις, οι προειδοποιήσεις, οι απειλές – Υπαινιγμοί για το ποιός έριξε την κυβέρνηση ΓΑΠ

fpsphotos.com | Menelaos Myrillas
fpsphotos.com | Menelaos Myrillas

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ «βενιζελικών» και «παπανδρεϊκών» με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα.

Οι δύο πλευρές είναι σε θέσεις μάχης και όπως φαίνεται αρχίζουν να διατυπώνονται απειλές για αποκαλύψεις.

Ασφαλώς, δεν είναι τυχαία τα γεγονότα:

– Ο Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε πρόσφατα μέσω συνεργάτη του ότι θα δώσει έμφαση στο εσωτερικό της  χώρας,

– Η έντονη αντίδραση του μετά την συνάντηση του με τον Ευ. Βενιζέλο στη Βουλή για το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

– Οι «ζυμώσεις» για δημιουργία νέου κόμματος από «παπανδρεϊκούς»,

– Η απάντηση για το ζήτημα του «ποιός έριξε την κυβέρνηση ΓΑΠ το Νοέμβριο του 2011».

Στο τελευταίο αυτό ακανθώδες ζήτημα, μάλιστα, η ιστοσελία smartpost.gr  που απηχεί απόψεις «παπανδρεϊκών, έστειλε ένα σαφές μήνυμα:

Σε άρθρο υπό τον εύγλωττο τίτλο «Όταν πατήθηκε το κουμπί», υπενθυμίζει τις δηλώσεις των βουλευτών- τότε – του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ανήκαν στο  «στρατόπεδο Βενιζέλου».

Αυτό το δημοσίευμα – εν είδη τροχιοδεικτικής βολής – προφανώς απαντά στον υπαινιγμό (ή μάλλον ευθεία επισήμανση) Βενιζέλου (στην τηλεόραση της ΝΕΤ – συνέντευξη στην Έλλη Στάη στις 27.5.2013) ότι από τους 35 που καταψήφισαν, οι 33 είχαν ψηφίσει Παπανδρέου το 2007.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να καταρρίψει το γνωστό επιχείρημα που ψιθυρίζουν από το 2011 οι «παπανδρεϊκοί» ότι την κυβέρνηση ΓΑΠ «την έριξε ο Βενιζέλος».

Στο παρασκήνιο, οι απειλές και τα μηνύματα δημιουργούν σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης με την ρήξη να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

Τι γράφει το  smartpost.gr 

Στιγμιότυπο 2013-06-03, 5.24.17 μ.μ.«ΟΤΑΝ ΠΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ»

Τι θυμηθήκαμε τώρα…

Δηλώσεις εκείνων που ουσιαστικά απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στο ΠΑΣΟΚ, απαιτώντας αποχώρηση Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Όταν πατήθηκε το κουμπί.

Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι από το αφιέρωμα που κάναμε πριν λίγους μήνες στα γεγονότα των τελευταίων ημερών της πρωθυπουργίας Παπανδρέου (εδώ όλο το αφιέρωμα).

Τρίτη, 1η Νοεμβρίου 2011.

Γύρω στις 13:00 η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, σε δισέλιδη επιστολή της, δηλώνει ότι ανεξαρτητοποιείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη βαθύτατη διαφωνία της με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

 http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231135545

Δείτε εδώ το βίντεο.

Μετά την ανεξαρτητοποίησή της, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 152 μέλη.

Γύρω στις 15:00, γίνεται γνωστό ότι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό, δηλώνει ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231135557

http://www.youtube.com/watch?v=G5XGQPavruI

Πολύ σκληρός με τον πρωθυπουργό εμφανίσθηκε ο Νίκος Σαλαγιάννης, που ανέφερε σε δήλωσή του πως «δυστυχώς, η χώρα είναι όμηρος των γόνων και των επιγόνων που φαίνεται ότι πάνω από όλα βάζουν την εξουσία».

Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011.

Στις 10:45 το πρωί, ο βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ., Δημήτρης Λιντζέρης, δηλώνει στο περιστύλιο της Βουλής: «Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι παρελθόν»http://www.youtube.com/watch?v=g9aEDeINZW0&playnext=1&list=PLF53BC6C35D0894A3&feature=results_video

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011.

Το βράδυ πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπενθυμίζεται ότι αριθμεί 152 βουλευτές.

Λίγο πριν την ψηφοφορία 4 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εμμέσως πλην σαφώς δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χωρίς αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η Εύα Καϊλή, προσερχόμενη στη Βουλή δηλώνει «όλα είναι ρευστά, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν», τονίζοντας ακόμη ότι «ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ».

http://video.in.gr/search/?qs=%CE%9A%CE%B1%CF%8A%CE%BB%CE%AE#1473290

Η Σοφία Γιαννακά δηλώνει: «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του απόψε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία χάους και αναρχίας αύριο». Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Αν ο Πρωθυπουργός δεν το πει αυτό, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα απόψε» συμπλήρωσε.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231136183

«Αναμένω από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη Βουλή να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου», δήλωσε ο Δημήτρης Λιντζέρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231136204

Και η Βάσω Παπανδρέου από το περιστύλιο της Βουλής δηλώνει: «Η αποψινή ψηφοφορία δεν έχει το χαρακτήρα που κάποιοι θέλησαν να της δώσουν στην αρχή της εβδομάδας, δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος εντολής για το σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».

http://video.in.gr/search/?qs=%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82#1473324

Η απάντηση Βενιζέλου

fosphotos.com | Philippos Messinis
fosphotos.com | Philippos Messinis

Τι είχε απαντήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Έλλη Στάη και στην εκπομπή NetWeek της ΝΕΤ στις 27/5/2013

«Ε. Στάη: Μια που βάλαμε αυτή την παρένθεση, επειδή παίρνω από το cocial media συνεχώς εδώ πέρα, μου έρχονται από to twitter κτλ. ερωτήματα ανθρώπων που μας παρακολουθούν, υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο μπαίνει συνέχεια: Γιατί έπεσε η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ε. Βενιζέλος: Γιατί υπήρξαν πάρα πολλοί Βουλευτές, 35 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν ψήφισαν τα μέτρα.

Ε. Στάη: Και ρωτάνε επίσης ποιος φταίει που έπεσε. Αυτό είναι προφανώς ερώτημα το οποίο σας αφορά και προσωπικά. Σας το βάζω το ερώτημα γιατί εγώ τα υπολογίζω αυτά που έρχονται τα ερωτήματα από ταsocial media.

Ε. Βενιζέλος: Εγώ ανέλαβα το μεγάλο βάρος του Υπουργού Οικονομικών όπως ξέρετε για να υποστυλώσω την κυβέρνηση και τη χώρα. Κυρία Στάη, να μιλήσουμε ανοιχτά;

Ε. Στάη: Ναι να μιλήσουμε καθαρά γιατί εδώ που είναι η χώρα, δεν χρειάζονται υπεκφυγές.

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είχε βγει το 2007 από μια εσωκομματική διαμάχη, ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και εμένα. Έχασα, και έμεινα στο ΠΑΣΟΚ, στήριξα το ΠΑΣΟΚ και έγινε ο Γιώργος Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Και στη συνέχεια ως Υπουργός Αμύνης προσπάθησα να βοηθήσω όσο  μπορούσα. Δεν ήμουν στον πυρήνα της Κυβέρνησης, ούτε του οικονομικού επιτελείου. Δέχτηκα να πάω τον Ιούνιο του 2011 στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ουσιαστικά να βάλω το κεφάλι μου στην κρεμάλα, γιατί έβλεπα ότι η χώρα κινδυνεύει και η πλειοψηφία παραπαίει.

Ε. Στάη: Και γίνατε πρόσωπο κεντρικής πολιτικής ευθύνης από εκείνη τη στιγμή και μετά.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, εθνικής πολιτικής ευθύνης. Και δεν έμεινα να προσέχω τον εαυτό μου και την καριέρα μου να δω τι θα κάνω στο μέλλον, αν θα γίνω Πρωθυπουργός. 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφώνησαν και καταψήφισαν, οι 33 είχαν ψηφίσει Γιώργο Παπανδρέου στην εσωκομματική εκλογή του 2007 και οι 2 εμένα και μάλιστα η διαφωνία των φίλων μου το 2007 οδήγησε στην παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα και οι δυο δεν παραιτήθηκαν από το βουλευτικό αξίωμα.

Ε. Στάη: Αυτό έτσι όπως καταχωρήσατε τους βουλευτές, λέτε ότι η ευθύνη δεν ήταν πάνω σας.

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν βλέπετε ποιοι συμπράττουν τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ; Άνθρωποι που στο ΠΑΣΟΚ έπαιζαν κεντρικό ρόλο στην οικονομική πολιτική και στην αντιπολίτευση και στην Κυβέρνηση.»

papandreou 01Πως ξεκίνησε η κόντρα 

Το σίριαλ, επισήμως τουλάχιστον γιατί η κόντρα προϋπήρχε, ξεκίνησε από την «διαρροή» στον Τύπο για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και τις ευθύνες της προεδρίας Παπανδρέου.

Ακολούθησε η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην «Προοδευτική Συμμαχία» του SPD, η οποία εκ των πραγμάτων έχει ανταγωνιστικό ρόλο με την Σοσιαλιστική Διεθνή της οποίας πρόεδρος παραμένει ο Παπανδρέου.

Όπως επίσης και η διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πως συνδέονται όλα αυτά;

Ο πρώην Πρωθυπουργός, προφανώς, θεωρεί ότι έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον του από τον διάδοχο του και το περιβάλλον του.

Ένας πόλεμος που συνιστά την «ρεβάνς» του 2007 οπότε και ο Ευ. Βενιζέλος έχασε από τον Γιώργο Παπανδρέου την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Έκτοτε οι σχέσεις τους πέρασαν από 40 κύματα και εσχάτοις η κόντρα έχει αναζωπυρωθεί.

Αρκετοί βουλευτές (πρώην και νυν) και κομματικά στελέχη, εξακολουθούν να στηρίζουν τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου.

Ορισμένοι εξ αυτών, βλέποντας την δημοσκοπική κατρακύλα του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αρχίζουν να συζητούν όλα τα σενάρια:

Από την ανατροπή του Ευ. Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι την δημιουργία νέου κόμματος.

Χωρίς τον Γ. Παπανδρέου μπροστά, αλλά με την διακριτική στήριξη του.

Τόσο στην ομάδα των «75» με επικεφαλής τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ  Μιχάλη Καρχιμάκη, όσο και στην ομάδα των «7» λογαχών υπάρχουν στελέχη που φλερτάρουν με όλα τα ενδεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την συνάντηση που είχε με τον προκάτοχο του, εξέφρασε την ενόχληση του στον Γ. Παπανδρέου για την εσωκομματική αντιπολίτευση που δέχεται από στελέχη όπως ο Μιχ. Καρχιμάκης ή ο Γιώργος Πεταλωτής, κάνοντας τον πρώην πρωθυπουργό να του δηλώσει ότι κανείς δεν μιλά εξ ονόματος του.

Από την άλλη πλευρά, η Ιπποκράτους κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Η αρχική διαρροή ως προς τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ήταν ένα δείγμα των προθέσεων των «σκληρών» που θέλουν «να τελειώνουμε με τον Παπανδρέου και τις παραφυάδες του».

Η εν συνεχεία αναδίπλωση και οι διαβεβαιώσεις Βενιζέλου ότι δεν έχει σχέση το ΠΑΣΟΚ με τις διαρροές και πως ο Παπανδρέου δικαίως εθίγη, όπως και η πυροσβετική του στάση μεταξύ ΓΑΠ και Γκάμπριελ, κατέδειξαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει αποφασίσει την πλήρη ρήξη.

Ωστόσο, το παρασκήνιο οργιάζει.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πλευρά Βενιζέλου απειλεί τον πρώην πρωθυπουργό ότι «τελείωσε» και πως «δεν θα τον στηρίξουμε άλλο» σε σχέση με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι άλλοι, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να αφήσει το όνομα του να γίνεται «βορά» στα χείλη όσων επιθυμούν τη ρεβάνς του 2007.

«Όποιος θέλει να επαναληφθεί η ιστορία, δεν έχει παρά να δοκιμάσει» προειδοποιούν κάποιοι ακραιφνείς παπανδρεϊκοί…

By