Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπό παρακολούθηση και οι Ισπανοί

Στο στόχαστρο της αμερικανικής NSA και τα τηλέφωνα στην Ισπανία
tapping_phones281013

Τα εξωτερικά στοιχεία (και όχι το περιεχόμενο) δεκάδων εκατομμυρίων κλήσεων στην Ισπανία κατέγραφε η αμερικανική NSA, σύμφωνα με δημοσιογράφο που επικαλείται γνώση των εγγράφων του Έντουαρντ Σνόουντεν. Ενδεικτικά, μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο «φακελώθηκαν» 60 εκατομμύρια κλήσεις.

Ο αμερικανός πρέσβης στη Μαδρίτη, Τζέιμς Κόστος, κλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών. Η κλήση του είχε γίνει με αφορμή τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών.

Οι αναφορές έρχονται σε συνέχεια των αποκαλύψεων για τη δραστηριότητα της NSA στην Ευρώπη που έχουν προκαλέσει οργή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση του κινητού της Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρει τη Δευτέρα σε δημοσίευμά της η ισπανική El Mundo, o Γκλεν Γκρίνουαλντ -δημοσιογράφος που εργαζόταν στον βρετανικό Guardian και ήταν ο «σύνδεσμος» με τον Έντουαρντ Σνόουντεν- επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις που εξέφραζαν τις τελευταίες ημέρες στον ισπανικό αξιωματούχοι για αθρόες παρακολουθήσεις της NSA (και) στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Σνόουντεν, η αμερικανική υπηρεσία συνέλεγε τα εξωτερικά στοιχεία εκατομμυρίων τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ισπανία -τους συνομιλητές, τη διάρκεια, τον τόπο και τους σειριακούς αριθμούς των τηλεφώνων.

Ενδεικτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι μεταξύ 8 Δεκεμβρίου του 2012 και 8 Ιανουαρίου του 2013, καταγράφηκαν τα εξωτερικά στοιχεία 60 εκατομμυρίων κλήσεων στην Ισπανία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By