Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Υπό παρακολούθηση» 231 δημόσια έργα

xatzidakis upourgeio espa

Προς αποφυγή καθυστερήσεων στην υλοποίησή τους

xatzidakis upourgeio espa
© FOSPHOTOS Menelaos Myrillas

Η δημιουργία μεικτής κοινής επιτροπής των υπουργείων Εσωτερικών και Ανάπτυξης που θα παρακολουθεί την πρόοδο των έργων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, με αντικείμενο τα Αναπτυξιακά Προγράμματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχελάκης επισήμανε μετά τη συνάντηση ότι «πριν από δύο μήνες ανακοινώσαμε με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη την πρωτοβουλία «Κάθε δήμος και ένα έργο» με στόχο να διευρύνουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ώριμων έργων από το ΕΣΠΑ. Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό.

Σήμερα, 231 ώριμα έργα σε ισάριθμους δήμους της χώρας είναι έτοιμα προς υλοποίηση. Τα έργα που δρομολογούνται σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το περιβάλλον, τις αστικές αναπλάσεις, τον πολιτισμό και την οδοποιία. Πρόκειται για έργα πνοής που θα επιλύσουν προβλήματα δεκαετιών και θα μετατρέψουν τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο ενισχύοντας σημαντικά την αναπτυξιακή της προοπτική».

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «το ΕΣΠΑ «τρέχει» και αλλάζει τη ζωή μας. Τα 231 έργα που γίνονται σε ισάριθμους δήμους της χώρας και τελειώνουν σύντομα, έχουν ένα προϋπολογισμό ύψους 452 εκατομμυρίων ευρώ. Συμφωνήσαμε με τον κ. Μιχελάκη να υπάρξει μια μεικτή επιτροπή, κοινή επιτροπή των δύο Υπουργείων, έτσι ώστε να παρακολουθεί την πρόοδο αυτών των έργων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Επίσης συμφωνήσαμε, η ίδια επιτροπή, από τώρα να ξεκινήσει να εξετάζει προτάσεις των δήμων όλης της χώρας και για το επόμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος και το καινούργιο ΕΣΠΑ να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Υπενθυμίζεται ότι από τα 231 έργα:

– Τα 62 έργα βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης (85% υλοποίηση σε όρους πληρωμών).

– Τα 128 έργα παρουσιάζουν βαθμό υλοποίησης από 40% έως 85%, που σημαίνει ότι σταδιακά θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2014.

– Τα 41 έργα έχουν αρχίσει πρόσφατα (υλοποίηση 40%) και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωσή τους.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By