Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Υπό «πολιορκία» η Βουλή

Στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές που απορρίπτουν το Πολυνομοσχέδιο – Κλειστό το μετρό

 

diadilwsh600_300314
Σε κλοιό δύο συλλαλητηρίων βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα και του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε στις 7 στην Ομόνοια.

Η Τροχαία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους γύρω από τη Βουλή, η οποία περιφρουρείται από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Μπροστά στη Βουλή βρίσκονται επίσης περίπου 500 μέλη της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ, ενώ στο κοινοβούλιο κατέληξε και η πορεία της ΠΑΣΕΒΕ, που είχε οργανώσει νωρίτερα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που περιλαμβάνει «στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» ενώ «καταργεί στην ουσία κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας από το ήδη στραπατσαρισμένο κοινωνικό κράτος».

diadilwsh600_300314ii

Γιατροί και φαρμακοποιοί

Ραντεβού έξω από τη Βουλή, έχουν δώσει φαρμακοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα που κρατώντας μαύρες σημαίες, ζητούν την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τη λειτουργία των φαρμακείων.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και οι γιατροί, με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) να χαρακτηρίζει «τερατώδεις» τις ρυθμίσεις για την υγεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Αλλωστε, το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης απηύθυνε έκκληση για σύγκλιση γιατρών και φαρμακοποιών σε ένα κοινό μέτωπο «Εθνικής Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας».

Οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ και οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη 1 Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN και στην απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου.

diadilwsh600_30014iv

Στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με τους οδηγούς των νοσοκομείων, να βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή σε 4ημερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, με βάση την οποία τίθενται σε κλειστή διαθεσιμότητα ενός μήνα και μεταφέρονται εν συνόλω στο ΕΚΑΒ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας (11:00-15:00) την Δευτέρα 31 Μαρτίου, για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και συγκέντρωση στις 12:00, των οδηγών και των ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων έξω από το υπουργείο Υγείας.

By