Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Υψηλή η συμμετοχή στη νέα ρύθμιση για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Κατά το πρώτο δεκαήμερο της εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης εκδόθηκαν 8.579 νέες αποφάσεις υπαγωγής

ruthimisi

«Επιτυχής» θεωρείται από το υπουργείο Εργασίας η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον των οφειλετών, τα ποσά τα οποία ρυθμίζονται και τις εισπράξεις που διενεργεί το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ κατά το πρώτο δεκαήμερο της εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης εκδόθηκαν 8.579 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 229.920.368,81 ευρώ. Στο ίδιο δεκαήμερο έχουν εισπραχθεί 10.797.168 ευρώ.

Η διαφορά με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ρυθμίσεων είναι εμφανής καθώς το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση με τα προηγούμενα σχήματα έως το τέλος Οκτωβρίου 2014, αντιστοιχεί σε 860.730.350,89 ευρώ και αφορά 23.463 αποφάσεις. Ακόμη, το σύνολο των εισπράξεων του ΚΕΑΟ από την ίδρυση του μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2014 ανέρχεται σε 270.623.729 ευρώ.

Στη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών υπαγωγής και τη διευκόλυνση των οφειλετών να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους αποδίδει κατά μεγάλο μέρος την επιτυχία της ρύθμισης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Ένα από τα βασικότερα σημεία της απλοποίησης των διαδικασιών είναι ότι η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπου ο έλεγχος των εισφορών που έχουν δηλωθεί και εκείνων που έχουν καταβληθεί διενεργείται κάθε μήνα».

Ο κ. Βρούτσης χαρακτηρίζει τη νέα ρύθμιση «γενναία», τονίζοντας ότι «αφενός επιβραβεύονται με όρους δικαιοσύνης όλοι όσοι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, ενώ, παράλληλα, ανοίγεται ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για όσους θέλουν να επανέλθουν στο δρόμο της υπευθυνότητας και της συνέπειας».

By