Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βουλή: Κλίμα έντασης πυροδότησε η έφοδος των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

 Υψηλοί τόνοι μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

Η εκκένωση από τα ΜΑΤ του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής πυροδότησε κλίμα έντασης στην Ολομέλεια της Βουλής, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων να αντιπαρατίθενται σε υψηλούς τόνους.

Το θέμα έθεσε πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, που χαρακτήρισε την επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου ως «μία χάντρα που προστίθεται στις χάντρες παρανομίας της συγκυβέρνησης και οδηγεί σε ένα πλήρες επικίνδυνο αδιέξοδο πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας».

Εξάλλου, έκανε λόγο για αντιδημοκρατική συμπεριφορά απέναντι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, στους οποίους -όπως υποστήριξε- παρότι έδειξαν τις βουλευτικές τους ταυτότητες, δεν επετράπη από τις αστυνομικές δυνάμεις η είσοδος τους στο κτίριο της ΕΡΤ.

«Δεν μπορείτε να θεωρείτε ότι υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων και να τους απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο της ΕΡΤ. Τα έκτακτα μέτρα περιστολής της δημοκρατίας δεν θα περάσουν. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι η δημοκρατία» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δύο μεγάλα παράνομα ατοπήματα, το ένα -όπως είπε- αφορά το μείζον και κρίσιμο ζήτημα της ενημέρωσης, με το παράνομο κλείσιμο της ΕΡΤ και την ΠΝΠ που είναι άκυρη, καθώς ποτέ δεν επικυρώθηκε από τη Βουλή και το άλλο, η ελεύθερη και απρόσκοπτη λειτουργία του βουλευτή.

«Ήμασταν στον δρόμο που πέρασε ο Λαμπράκης πριν 37 χρόνια και τον αφήσανε να περάσει. Τότε, στην πορεία ειρήνης, αφήσανε να περάσει ο Λαμπράκης με τους δύο συνοδούς του. Δεν έχετε τσίπα να πείτε ούτε καν ότι θα το εξετάσετε αυτό το ζήτημα. Λυπάμαι. Είστε γρανάζι αυτής της άθλιας ακροδεξιάς πολιτικής» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στα όσα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος -όπως είπε- υποστήριξε ότι η ΕΡΤ ανήκει στους εργαζόμενους. «Είτε τελεί σε καθεστώς σύγχυσης είτε γιατί ο αρχηγός του θέλει να φέρει το «σοβιέτ» στην Ελλάδα. Δεν μπορεί, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να υποστηρίζεται ότι το κτίριο ανήκει στους εργαζόμενους. Το κτίριο πληρώθηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και σε αυτόν ανήκει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Εδώ και τέσσερις μήνες, έγινε προσπάθεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Έγινε ήπια προσπάθεια να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι που παράνομα κρατούν το κτίριο». Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «πράγματι, η τελική επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από την ταχύτητα και τον τρόπο λειτουργίας της νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα πρέπει να είναι χωρίς κομματικές παρεμβάσεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε «την εισβολή δυνάμεων καταστολής για την εκκένωση του κτιρίου της ΕΡΤ από εργαζόμενους, που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης». «Αυτή η επιχείρηση της νύκτας αποτελεί κλιμάκωση της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης. Η καταστολή με αστυνομική βία είναι ένα εργαλείο υλοποίησης της βάρβαρης αυτής πολιτικής, που είναι ενταγμένη στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και στην καλλιέργεια φόβου. Η τύχη της ΕΡΤ προετοιμάζεται και για άλλους οργανισμούς, όπως οι αμυντικές βιομηχανίες. Είναι μια συνολική επίθεση ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων» υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή την ΠΝΠ, η οποία δεν εγκρίθηκε ποτέ από τη Βουλή και δεν ισχύει. Εμείς ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και συνέχιση της εργασίας τουλάχιστον με τους ίδιους όρους για το σύνολο των εργαζομένων».

Στον κ. Βούτση απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «για μια ακόμα φορά, αντιδρά όταν επιβάλλεται η νομιμότητα». «Έχουμε ψηφίσει νόμο για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση. Η Βουλή αποφάσισε. Έχουν εκδοθεί οι δέουσες πολιτικές αποφάσεις για να κλείσει η ΕΡΤ και να πάμε στη νέα Δημόσια Τηλεόραση. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις της; Πρέπει να της το απαγορεύσει κάποιος;» σημείωσε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Πρέπει να τοποθετηθείτε στο πολιτικό θέμα. Θέλετε η νέα ΔΤ να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστήσεις της που έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος ή θα το απαγορεύσουν συγκεκριμένα συνδικαλιστικά όργανα ή εκπρόσωποι οργανώσεων και κομμάτων;».

Σχολιάζοντας και το θέμα που έθεσε ο κ. Βούτσης για την απαγόρευση εισόδου βουλευτών στο κτίριο της ΕΡΤ, ο κ. Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι βουλευτές είναι υπεράνω του νόμου; Είναι άλλα όντα οι βουλευτές; Είναι λυμένα αυτά τα ζητήματα από τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Τα αρμόδια αστυνομικά όργανα έχουν την ευθύνη τήρησης της έννομης τάξης και όχι οι βουλευτές. Δεν μπορεί το ζήτημα της νομιμότητας να κρίνεται από τον κάθε πολίτη την κάθε στιγμή. Δεν λέω να μην έχετε την άποψή σας και τα δικονομικά δικαιώματά σας. Αλλά εκείνη τη χρονική στιγμή, που κρίνονται ζητήματα δημόσιας τάξης, αρμόδιος δεν είναι ο βουλευτής αλλά το αστυνομικό όργανο. Γιατί αλλιώς δεν υπάρχει νομιμότητα». Και ο κ. Βορίδης συνέχισε:

«Πρέπει να αναγνωρίσετε τη συγκρότηση της έννομης τάξης και τον ρόλο του βουλευτή να νομοθετεί, μόνο στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι στα πεζοδρόμια». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε, ακόμα, ότι υπάρχει κόσμος εργαζομένων της ΕΡΤ που περιμένει να πάρει την αποζημίωση του και δεν μπορεί, γιατί το λογιστήριο είναι υπό κατάληψη και δεν υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία. Και κατέληξε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Σας απασχολεί το συνδικαλιστικό παρεάκι. Θα λειτουργήσει η νέα Δημόσια Τηλεόραση και χωρίς εσάς και θα είναι και καλύτερη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα που έχει η Ελλάδα είναι αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και όχι σύστημα «κομμούνας του Παρισιού», ενώ χαρακτήρισε την εκκένωση του κτιρίου της ΕΡΤ «ενέργεια αποκατάστασης της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης». «Η αποκατάσταση της νομιμότητας είναι ευθύνη της συντεταγμένης πολιτείας. Το κτίριο της Αγίας Παρασκευής είναι όλων των Ελλήνων. Μέσω υμών, ξαναδίνει το κτίριο» είπε. Ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε, ακόμα, ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν αρνηθεί τον διάλογο με την κυβέρνηση, η οποία -όπως είπε- «προφανώς δεν ήθελε την χρήση βίας». «Η συνέχιση της κατάληψης του Ραδιομεγάρου στρεφόταν και στρέφεται ευθέως στα δικαιώματα εργασίας των 1.400 εργαζομένων, οι περισσότεροι από αυτούς άνεργοι, που αξιοκρατικά έχουν προσληφθεί στη Νέα Δημόσια Τηλεόραση» σημείωσε.

Σχολιάζοντας το ζήτημα που έθεσε ο κ. Βούτσης για το δικαίωμα των βουλευτών να εισέλθουν στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προφανώς δεν συμφωνώ με αυτό που έλεγε ο κ. Βορίδης. Ο βουλευτής έχει συγκεκριμένα δικαιώματα και μορφή ασυλίας. Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να μπουν στο κτίριο. Λόγο όμως δεν έχουν για να μπουν. Για ποιον λόγο διεκδικούν να μπουν, δεν τον κατάλαβα. Ας εξηγήσουν τι θα κάνουν; Δικαίωμα υπάρχει, λόγος δεν υπάρχει».

Ο κ. Κουκουλόπουλος επιτέθηκε όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υποβρυχίων κατηγορώντας τον ότι επί 22 μέρες συκοφαντεί το ΠΑΣΟΚ και τον προκάλεσε να καταθέσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για να μάθει, όπως είπε, «ο ελληνικός λαός την αλήθεια και ποιος εξυπηρετεί τι και ποια συμφέροντα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Βασίλης Καπερνάρνος επέρριψε ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «δημοκρατική ζημιά που έγινε με τα γεγονότα της Αγίας Παρασκευής». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση έχει εκτεθεί με όσα έχει πει και όσα έχει πράξει και πρόσθεσε ότι «μιλάει για νομιμότητα, που η ίδια έχει εξευτελίσει». «Σήμερα φτάσαμε σε αυτό το κατάντημα, γιατί οι αλυσίδες στην ΕΡΤ με χειροπέδες κάνει το γύρο του κόσμου. Αν σας τιμά αυτό, χαλάλι σας. Εμάς όμως δεν μας τιμά. Σήμερα μπήκαν χειροπέδες στη νομιμότητα», τόνισε ο κ. Καπερνάρος και κατέληξε λέγοντας: «Είναι ντροπή να είστε 50 βουλευτές μπόνους και να κυβερνάτε σε ένα δημοκρατικό σύστημα».

Από την πλευρά τής Χρυσής Αυγής, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος υποστήριξε ότι δεν μπορούν να μιλάνε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για νομιμότητα, καθώς είναι μια παράνομη κυβέρνηση που έχει διαλύσει το Σύνταγμα. «Εμείς, για την ΕΡΤ, είχαμε διαχωριστική ανάμεσα στους απλούς εργαζόμενους των 700 ευρώ που ζουν με δανεικά και τους μεγαλοδημοσιογράφους και τους συνδικαλισταράδες που πληρώνονται για να λένε ψέματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επέμβαση στην ΕΡΤ ως «μεγάλο επικοινωνιακό σόου της χούντας Σαμαρά- Βενιζέλου». «Ετοιμάζουν νέα χαράτσια και νέα εγκλήματα. Με την επικοινωνιακή της φούσκα, επέδειξε ότι, για ψηφαλάκια, η κυβέρνηση είναι ικανή να μην σταματήσει πουθενά» κατέληξε.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης έκανε λόγο για «χρονικό προαναγγελθείσας εξέλιξης», ενώ ευχήθηκε «να είναι το τελευταίο λάθος μιας αλυσίδας λαθών». «Ήταν αναμενόμενο αυτό που έγινε σήμερα. Κάποιοι έχουν κοντή μνήμη όμως. Υπενθυμίζουμε ότι και εμείς και το ΠΑΣΟΚ, κατά την κρίσιμη περίοδο θέσαμε θέμα ουσίας των μεταρρυθμίσεων. Είχαμε πει για την αναγκαία αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να γίνει εν λειτουργία». Παράλληλα, επέκρινε το γεγονός ότι δεν ήρθε προς κύρωση η ΠΝΠ, κάνοντας λόγο για τεράστιο πλήγμα των θεσμών και της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Τέλος, ο κ. Τσούκαλης ζήτησε να ερευνηθεί αν δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα ή ήταν παρορμητική κίνηση των αστυνομικών απέναντι στους βουλευτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By