Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φέκτερ: «Όχι» στην άρση του τραπεζικού απορρήτου

 Θέμα συζήτησης οι offshore στην Αυστρία.

listaoffshoreΤους φορολογικούς παραδείσους συζητούν στην Αυστρία με αιχμή το τραπεζικό απόρρητο. Η υπουργός Οικονομικών της χώρας Μαρία Φέκτερ τονίζει σε συνέντευξη της «Για εκείνους που δεν έχουν παρανομήσει, δεν δικαιολογείται ένα άνοιγμα όλων των λογαριασμών αποταμίευσης και για αυτό το λόγο αγωνίζομαι σαν λέαινα για το τραπεζικό απόρρητο», τονίζει χαρακτηριστικά στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ».

Διευκρινίζει ακόμη πως η διαφορά έγκειται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει μια αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων, κάτι που απορρίπτεται από την Αυστρία. Όπως λέει, αυτή η ανταλλαγή στοιχείων έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε ένα νεκροταφείο στοιχείων, χωρίς να έχει πετύχει περισσότερα έσοδα από φόρους.

Επικαλούμενη τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Αυστρία με την Ελβετία και το Λίχτενσταιν, με τις οποίες, όπως σημειώνει, διώκονται οι φοροφυγάδες τόσο σκληρά όσο ποτέ μέχρι τώρα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται πεπεισμένη ότι το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο θα συνεχίσει να ισχύει επί μακρόν και η ίδια δεν πρόκειται να υιοθετήσει οποιαδήποτε ημερήσια διάταξη με την οποία αυτό θα τίθεται σε κίνδυνο.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υφυπουργός Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία τόνιζε πως το τραπεζικό απόρρητο δεν επιτρέπεται να θιγεί ως προς τους μικροκαταθέτες, συγχρόνως όμως δεν επιτρέπεται να υπάρχει τραπεζικό απόρρητο για φοροφυγάδες και εγκληματίες, προσθέτοντας ότι οι αγορές βρίσκονται σε αναταραχή και ως εκ τούτου η πολιτική έχει ως απόλυτο καθήκον να διασφαλίσει τους αποταμιευτές και τη δίωξη των εγκληματιών.

 

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Νολτς, εντεταλμένο κεφαλαιαγοράς της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών, στον κατάλογο των κυριότερων φορολογικών παραδείσων, η Γερμανία βρίσκεται πολύ υψηλότερα από την Αυστρία, καθώς υπάρχουν στην πραγματικότητα αδιαφανείς δομές και στο θέμα αυτό η Αυστρία έχει μια «πλήρως καθαρή συνείδηση» και επίσης δεν υπάρχει κίνδυνος να εξαλειφθούν ίχνη από πλευράς τραπεζών.

Την άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η εντιμότητα, αλλά και για λόγους βελτίωσης της εικόνας της Αυστρίας, μετά και τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ζήτησε ο διευθυντής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Καρλ Άιγκινγκερ.

Ο ίδιος θεωρεί πως το τραπεζικό απόρρητο έχει συμβάλει στην επί μακρόν αποσιώπηση υποθέσεων διαφθοράς και φοροδιαφυγής, ενώ η μεταρρύθμιση της πρακτικής του τραπεζικού απορρήτου για τους αλλοδαπούς καταθέτες πρέπει να ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και για τους ημεδαπούς θα πρέπει επίσης να είναι εφικτή η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια, όταν δεν συντρέχουν λόγοι προστασίας του καταθέτη.

Επίσης υπέρ της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, τάσσεται με σημερινές δηλώσεις της στην εφημερίδα «Έστεραϊχ», η προερχόμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες, κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ, Γκάμπι Μπούργκσταλερ, τονίζοντας πως η άρση του απορρήτου θίγει αποκλειστικά εκείνους που έχουν κάτι να αποκρύψουν και αυτοί δεν μπορεί να συνεχίζουν να προστατεύονται, ενώ από την άλλη πλευρά, οι τίμιοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από την άρση του απορρήτου.

 

By