Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φανατικοί χρήστες του κινητού οι Έλληνες

Δαπανώνται 15,2 εκατ. σε συνδέσεις κινητών τηλεφώνων

kinito638_090314

Φανατικοί χρήστες των κινητών τηλεφώνων παραμένουν οι Έλληνες, με τις συνδέσεις να ξεπερνούν σήμερα τα δεκαπέντε εκατομμύρια, 15,2 εκατ. για την ακρίβεια, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε κάτοικος διαθέτει περισσότερους από έναν αριθμό τηλεφώνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με θέμα «Νομικά ζητήματα από την εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας» και όπως ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Θωμάς Ξένος, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 4.771 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, από τις οποίες οι 1358 στην περιοχή της Αθήνας και οι 468 στη Θεσσαλονίκη.

Οι εταιρίες στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους, εγκαθιστούν όλο και περισσότερους σταθμούς βάσης (κεραίες) με στόχο την ασύρματη τηλεφωνική κάλυψη, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές της επικράτειας, γεγονός που αποτελεί, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ εταιριών και κατοίκων περιοχών, που καταγγέλλουν ότι κινδυνεύει η υγεία τους λόγω της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι η κινητή τηλεφωνία έχει «κατακτήσει» ολόκληρο τον κόσμο, ενώ η σταθερή τηλεφωνία υποχωρεί σταδιακά και σε λίγα χρόνια είναι πολύ πιθανόν να καταργηθεί από την παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπως έγινε τον προηγούμενο αιώνα με τον τηλέγραφο ή ακόμα και το τέλεξ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα για τα 7,2 δισ. κατοίκων στη Γη αντιστοιχούν 6.915.000.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, κάτι που σημαίνει ότι έχει καλυφθεί το 95,5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

By