Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Φορολογικός παράδεισος» και η Βρετανία!

«Όχι» στην άρση του τραπεζικού απορρήτου λέει η Αυστριακή Υπουργός Οικονομικών.

fekteraustria

Έμμεση απάντηση στον Γάλλο Υπουργό Προϋπολογισμού έδωσε η Μαρία Φεκτερ, ο οποίος ζήτησε από  την Αυστρία συνεργασία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Με διαδοχικές συνεντεύξεις η Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας απάντησε:  «Εκείνα που ζητάμε από την Κύπρο, ένα μικρό νησί, πρέπει να τα απαιτήσουμε και από τη Βρετανία, καθώς δεν είναι δίκαιο εκεί οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων να είναι οι πραγματικοί φορολογικοί παράδεισοι. Το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, αλλά η Βρετανία που αποτελεί νήσο ευδαιμονίας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Η Μαρία Φεκτερ παραχώρησε τις συνεντεύξεις από κοινού με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του (συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

 

Η Υπουργός εκτίμησε ότι  οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την αυτόματη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να συνιστούν μονόδρομο καθώς  το Ντέλαγουερ και η Νεβάδα αποτελούν φορολογικούς παραδείσους, διευκολύνουν το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και πρέπει να σταματήσουν κάθε τέτοια δραστηριότητα, ενώ επίσης πρέπει να τεθεί το θέμα για τις δυνατότητες που έχει η Βρετανία να αποτελεί φορολογικό παράδεισο και να συμβάλει στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Ήδη η Αυστρία συνεργάζεται για το άνοιγμα λογαριασμών σε περίπτωση που υπάρχουν υποψίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή φορολογική απάτη, ενώ από την άλλη φορολογεί τους τόκους κι αποδίδει το φόρο στη χώρα προέλευσης του καταθέτη» δήλωσε η Μαρία Φεκτερ.

Η υπουργός Οικονομικών και ο αντικαγκελάριος δηλώνουν ότι τηρούν στάση αναμονής για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Αυστρίας με την ΕΕ ως προς την αυτόματη διαβίβαση πληροφοριών, για την οποία πρέπει να διευκρινιστεί σε τι συνίσταται επακριβώς. Οι δύο πολιτικοί τάσσονται κατηγορηματικά υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των καταθετών και η κ. Φέκτερ επισημαίνει ότι αναμένεται γνωμοδότηση για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η παρέμβαση των αρχών χωρίς να συνιστά παραβίαση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Αν πρόκειται οι φορολογικές αρχές να έχουν καθημερινά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα όλων των καταθετών, η Αυστρία δεν μπορεί να συναινέσει, γιατί αυτό θα αποτελούσε παρέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα, κάτι που συμβαίνει στη Γερμανία. Πάντως διαβεβαιώνει ότι θέλει να συνεργαστεί στον αγώνα κατά της φορολογικής απάτης, αρκεί αυτός να μην καταργεί  το τραπεζικό απόρρητο

 

By