Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φεύγει από την Ελλάδα η Τιτάν;

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο αποχώρησης του ομίλου Τιτάνα από την χώρα, ο διευθύνων σύμβουλος Δ. Παπαλεξόπουλος.
Του Νίκου Φιλιππίδη
LOGO TITAN«Κραυγή απόγνωσης» και αιχμή αποχώρησης από την Ελλάδα από έναν από μεγαλύτερους και παραδοσιακότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, από τον οποίο έχουν προέλθει 6 προέδροι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ο διευθύνων σύμβουλος του Τιτάνα Δημήτης Παπαλεξόπουλος, δεξί χέρι του προέδρου του ομίλου Ανδρέα Κανελλόπουλου, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag επισημαίνει ότι «είμαστε μια εταιρία με ιστορία 110 ετών εδώ στην Ελλάδα. Η παράδοση αυτή δημιουργεί και μεγάλη ευθύνη. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή εάν η κρίση έχει όντως περάσει. Για αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική, εάν η Τιτάν θα συνεχίσει να είναι μια ελληνική εταιρεία», τονίζει ο κ. Παπαλεξόπουλος και επισημαίνει ότι δανείζεται πλέον με πολύ δυσμενέστερους όρους. «Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Δεν ξέρω εάν οι πολίτες στις άλλες χώρες αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη έχει γίνει εδώ η κατάσταση», εξηγεί και τονίζει: «Μια μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαθέτει μεγάλη υπομονή. Όμως, κοιτάξτε: οι άνθρωποι έχουν παιδιά και κανένα από αυτά τα παιδιά δε βρίσκει δουλειά. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60%. Πολλοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί καταστροφή για την χώρα». Για τον κλάδο τυο τσιμέντου σημειώνει ότι «η ζήτηση για τσιμέντο στην Ελλάδα είναι τώρα στο επίπεδο του 1960, το οποίο είναι λιγότερο από το ένα τέταρτο από αυτά που πωλούνται πριν από πέντε χρόνια».
Σημειώνεται ότι ο  πρόεδρος  της Τσιμεντοβιομηχανίας Ανδρέας Κανελλόπουλος ήταν ο πρώτος που είχε θέσει από πέρυσι το ζήτημα της επιβάρυνσης του κόστους παραγωγής των ελληνικών βιομηχανιών από το μέτωπο της ενέργειας, θέμα το οποίο πρόσφατα έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό.
Από τζάκι
 Ο Ανδρέας Κανελλόπουλος πρόεδρος της εταιρείας «κρατάει» από επιχειρηματικό τζάκι και είναι από τους ελάχιστους Έλληνες επιχειρηματίες, που διατηρούν αναλλοίωτη στο χρόνο την κουλτούρα και τη συμπεριφορά που συνοδεύει τους «επιχειρηματίες με καταγωγή».
 Έχει καταφέρει να μείνει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ σε ελληνικά χέρια, είτε επειδή άλλες βιομηχανίες πουλήθηκαν σε ξένους κολοσσούς, είτε επειδή δεν υπάρχουν πια, αλλά στην ουσία έχει αποκτήσει πολυεθνική δραστηριότητα. Οι τέσσερις γιοι του Ανδρέα Κανελλόπουλου, Τάκης, Νέλλος, Παύλος και Λεωνίδας δεν ξέφυγαν από την οικογενειακή τους παράδοση και εργάζονται στην ΤΙΤΑΝ από πολύ μικρή ηλικία ξεκινώντας από χαμηλές θέσεις και φτάνοντας στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.
 Σήμερα, ο όμιλος έχει 11 μονάδες παραγωγής τσιμέντου, εκ των οποίων τέσσερις στην Ελλάδα, δύο στις ΗΠΑ, τρεις στα Βαλκάνια και δύο στη Μέση Ανατολή συνολικής ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας πάνω από 15 εκατ. τόνους. Διαθέτει επίσης επτά κέντρα διανομής, 67 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, δέκα λατομεία και τρία ορυχεία.
Από το 1999 στην αγορά της Αιγύπτου ο όμιλος διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στην Αλεξάνδρεια και το Beni Suef και οι επενδύσεις στη χώρα των Φαραώ έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και οι πρόσφατες πολιτικές αναταραχές δημιουργούν αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί και την πολιτική που θα ακολουθήσει ως προς τις ξένες επενδύσεις. Ένα από τα πιο μεγάλα deals, το οποίο πιστώνεται προσωπικά ο Ανδρέας Κανελλόπουλος, είναι εκείνο της πώλησης του 15,2% στις επιχειρήσεις του Τιτάνα στην Αίγυπτο στην IFC, που ανήκει στο γκρουπ της Παγκόσμιας Τράπεζας έναντι 80 εκατ. ευρώ.
By