Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τί υπέγραψε ο Βενιζέλος με τη Φινλανδία – Στη δημοσιότητα τα έγγραφα

Η σκανδιναβική χώρα έφερε στο φως ένα μέρος της συμφωνίας που υπέγραψε ο τότε υπουργός Οικονομικών.

fosphotos.com | Hand Out Picture by the Council of EE
fosphotos.com | Hand Out Picture by the Council of EE

Το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας δημοσίευσε, τελικά, τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ελλάδα το 2012, για την χορήγηση έμπρακτων εγγυήσεων από την Αθήνα ως αντάλλαγμα για την έγκριση της δανειακής σύμβασης.

Όπως μεταδίδουν τα φινλανδικά μέσα, τα έγγραφα δείχνουν ότι οι δύο χώρες άνοιξαν τρεις κοινούς λογαριασμούς για τη μεταβίβαση χρημάτων και χρηματοοικονομικών τίτλων.

Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμεύουν ως βάση για το διμερές σύστημα παροχής των εγγυήσεων. Τα τραπεζικά δεδομένα έχουν αφαιρεθεί από τα δημοσιευμένα έγγραφα, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της σκανδιναβικής χώρας, ζήτησε από τη φινλανδική κυβέρνηση να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που έκανε με την Ελλάδα για τα collateral, ως αντάλλαγμα για την παροχή κεφαλαίων για ένα δεύτερο δάνειο διάσωσης.

Σύμφωνα με το BusinessWeek, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την εξαίρεση ονομάτων και άλλων αναγνωριστικών των ελληνικών τραπεζών που διευκόλυναν την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στο Ελσίνκι σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπλάινεν και ο τότε Έλληνας υπουργός Ευάγγελος  Βενιζέλος, υπέγραψαν τη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου 2012, αφού κατέληξαν σε μια συμφωνία αποδεκτή από τα άλλα μέλη της ευρωζώνης, στις 5 Οκτωβρίου 2011. Η Φινλανδή υπουργός οικονομικών απαίτησε collateral ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη της διάσωσης, με βάση μια προεκλογική υπόσχεση για την προστασία των φορολογούμενων.

Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα που προχώρησε σε μια τέτοια συμφωνία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δείξει το έγγραφο στους βουλευτές χωρίς να επιτρέψει να πάρουν αντίγραφα, και στη συνέχεια δημοσίευσε μια σύντομη περίληψη. Η Ελλάδα ήθελε το έγγραφο να παραμείνει εμπιστευτικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες σε ένα διαχειριστή, ο οποίος τα πουλάει και επενδύει τα έσοδα σε ομόλογα των πέντε χωρών της ευρωζώνης με την υψηλότερη αξιολόγηση, με λήξη 15-30 έτη. Το Δικαστήριο παρενέβη για να γίνει γνωστή η συμφωνία μετά από επτά καταγγελίες που έχουν υποβληθεί, συμπεριλαμβανομένων και δύο βουλευτών, ενός ερευνητή και διαφόρων δημοσιογράφων.

«Η απόφαση είναι μια σημαντική νίκη για την καλή και διάφανη διακυβέρνηση που χρειάζεται σε ένα δημοκρατικό κράτος, είναι υπέροχο το ότι δεν επικράτησε το απόρρητο», δήλωσε ο ένας εκ των βουλευτών της αντιπολίτευσης που επίσης ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Ως αντάλλαγμα για την ειδική μεταχείριση, η Φινλανδία κατέβαλε εκ των προτέρων την εισφορά της στο κεφάλαιο του μόνιμου ταμείου διάσωσης και συμφώνησε να χαρίσει το μερίδιο των κερδών της από τα δάνεια που χορηγούνται από το EFSF. Το collateral δεν θα κάλυπτε όλη την ελληνική της έκθεση. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, δεν θα μπορούσε να εξαργυρώσει το collateral μέχρι να ωριμάσουν τα επίσημα δάνεια της Ελλάδας, μια αναμονή που θα μπορούσε να διαρκέσει 30 χρόνια.

Η συμμετοχή της σκανδιναβικής χώρας στη δεύτερη ελληνική διάσωση ήταν περίπου 2,2 δις ευρώ και έδωσε στην Ελλάδα ένα διμερές δάνειο 1,3 δις ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By