Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φλερτ ΣΕΒ με Αλ. Τσίπρα! [εικόνες]

 «Τσιτάτα» του Μάρξ και του Λένιν αντάλλαξαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Οδ. Κυριακόπουλος…

tsipras seb5
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Κατά την Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο Πρόεδρός του Δ. Δασκαλόπουλος, χρησιμοποίησε δύο ρήσεις του Μαρξ (ότι η παραγωγή και η βιομηχανία αποτελούν εκδήλωση των πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου και ότι «δεν είμαστε φιλόσοφοι ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, πρέπει να τον μετασχηματίσουμε»). Και ο Αλ. Τσίπρας «απάντησε» λέγοντας ότι «ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις» (που πρόκειται για παράφραση φράσης του Λένιν).

Παράλληλα ο Δ. Δασκαλόπουλος προσφωνώντας τον Αλ. Τσίπρα σημείωσε ότι «το αίτημα της αλλαγής σήμερα δεν είναι μονοπώλιο κανενός φορέα. Είναι υπόθεση της Δεξιάς αν πράγματι θέλει να εκσυγχρονιστεί και είναι υπόθεση της Αριστεράς αν πράγματι φιλοδοξεί να κυβερνήσει». Και ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της «επιχείρησης γοητεία» προς τον ΣΕΒ περιέγραψε το μοντέλο ανασυγκρότησης της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε χρήσιμο και ευπρόσδεκτο τον ριζοσπαστισμό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «χρειαζόμαστε ανατρεπτικές λύσεις». Τόνισε ακόμη ότι «δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα αλλά επιβάλλεται να μπορούμε να συζητούμε για όλα». Αξιοποιώντας αυτό το κλίμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε στον ΣΕΒ για την απουσία του από τις διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, λέγοντας ότι είναι αδικαιολόγητη και τον κάλεσε να την επενεξετάσει, καθώς «η άρνηση της συζήτησης για τον καθορισμό των μισθών και των όρων εργασίας δεν βοηθά κανένα».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας γιατί η Αριστερά προασπίζεται την ύπαρξη άχρηστων πρακτικά φορέων, που μόνο την κομματική σκοπιμότητα άλλων εξυπηρετούν, ενώ «υπερασπίσθηκε» την τρόικα λέγοντας ότι «ελέγχεται για λάθη, αστοχίες και αδιέξοδες εμμονές. Αλλά κι εμείς δεν κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Περιοριστήκαμε στον ρόλο των απρόθυμων λογιστών ή των πρόθυμων εισαγγελέων των μνημονιακών πολιτικών. Και αυτό πληρώνουμε σήμερα».

Ο Δ. Δασκαλόπουλος πρότεινε την διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε ότι η ανασυγκρότηση της χώρας «δεν μπορεί, δεν είναι δυνατό να γίνει, και δεν θα γίνει, με ελεεινά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό, με ρακένδυτους και ανασφαλείς εργαζόμενους, με εκατομμύρια ανέργους ή υπόδουλους σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις. Τα μνημόνια και οι πολιτικές επιβολής τους οδηγούν ακριβώς σε μια σύγχρονη δουλοπαροικία. Σε μια αντίληψη του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, βασισμένη στην εξαθλίωση των πολλών εν ονόματι του πλουτισμού και της ισχύος των λίγων».

tsipras seb4Ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ των «ριζοσπαστικών αλλαγών» προτείνοντας 5 πρωτοβουλίες για τη μεταμνημονιακή εποχή:

1. Ακύρωση του μνημονίου και αντικατάστασή του, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, με Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο μια Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, μέσω πολιτικής αύξησης των δημόσιων εσόδων.

3. Διαμόρφωση σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας, μέσω δημοσίων επενδύσεων που θα «ενισχύουν» τις ιδιωτικές και ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σχολίασε θετικά το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι «θα περάσουμε τον κάβο αν εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός και εμφανίσουμε ένα, έστω και λογιστικό, πρωτογενές πλεόνασμα. Γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του διακρατικού δημόσιου χρέους μας». Όσοι προσδοκούν νέο «κούρεμα», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας «πρέπει να είναι προετοιμασμένοι πως αυτό θα συνοδευτεί με ένα πακέτο τόσο σκληρό όσο δεν έχουν ακόμη και οι ίδιοι φανταστεί».

«Δεν είμαστε συντεχνία. Είμαστε ηγέτιδα τάξη της κοινωνίας. Δεν είμαστε οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης. Είμαστε δύναμη προόδου και διαμόρφωσης πολιτικής. Δεν είμαστε σωματείο περιορισμένης ευθύνης. Είμαστε μία διευθυντική ομάδα με εθνικό λόγο και ρόλο που συνομιλεί απ” ευθείας με την κοινωνία. Δεν νοείται μία πραγματικά σύγχρονη Ελλάδα χωρίς μία πραγματικά σύγχρονη επιχειρηματική τάξη», είπε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας είπε στους βιομήχανους «δίχως περιστροφές και περικοκλάδες», όπως ο ίδιος σημείωσε, ότι «είναι μύθος» πως έρχεται η ανάπτυξη και μειώνεται η ανεργία. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που παίρνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας και ανθρωπιστικής κρίσης. Από αυτή τη κρίση δε πρόκειται να βγούμε αν δε συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως μέχρι χθες. Η χώρα χρειάζεται ριζικές ριζοσπαστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να αποφύγει την ολική καταστροφή. Και ευθύνη απέναντι στη χώρα και στις επόμενες γενιές έχουμε όλοι. Πολιτικά κόμματα και παραγωγικές δυνάμεις».

Αλ. Τσίπρας στο «Κόκκινο»: Κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατία

Πριν παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο Αλ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5». Εκεί αναφέρθηκε στην επιστράτευση των καθηγητών ισχυριζόμενος ότι «η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, γιατί ο στόχος της είναι να επιβάλει νόμους που υπερβαίνουν μια δημοκρατία και ότι ο μόνος τρόπος για να υλοποιηθεί η πολιτική της είναι να περιοριστεί η δημοκρατία». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναστείλει την εφαρμογή των μέτρων και να κάνει διάλογο με τους καθηγητές, αλλά διαπνέεται από «αλαζονεία».

Κεδίκογλου: Ο Τσίπρας φαντασιώνεται ότι είναι ο Λένιν!

Σκληρά σχόλια για την ομιλία του κ. Τσίπρα, αλλά και τα όσα είπε στη συνέντευξη του «Στο Κόκκινο», έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου. «Μέσα στο αλαζονικό παραλήρημά του ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται «δρόμους κοινωνικής πάλης», αμφισβητεί ευθέως τη Δημοκρατία, λέγοντας ότι «έχουμε πλήρη αίσθηση των περιορισμένων δυνατοτήτων να ανατρέψουμε τα πράγματα by the book» και βλέπει εαυτόν ως νέο Λένιν!  Προφανώς, η «κοινωνική πάλη» που ευαγγελίζεται, είναι οι δολοφονικές επιθέσεις τύπου Χαλκιδικής και οι εκβιαστικές πρακτικές συνδικαλιστών που τζογάρουν με το μόχθο και την αγωνία των μαθητών. Να είναι βέβαιος ο κ. Τσίπρας ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που φαντασιώνεται θα παραμείνουν μόνο εκεί. Στις φαντασιώσεις του».

Απαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «το νέο παραλήρημα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ανάξιο κάθε σχολιασμού», ωστόσο διαβεβαιώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει να βρίσκεται απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστολή, απέναντι στον καταστροφικό δρόμο των μνημονίων, στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απαξίωση των δημόσιων αγαθών και τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας». Ενώ καλεί τον κ. Κεδίκογλου, «να βρει το χρόνο να επιχειρηματολογήσει για τις πολιτικές της κυβέρνησης και τις προτάσεις της».

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα υποστηρίζοντας πως «την ώρα που οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να ξεπεράσουν με ασφάλεια την τελευταία φάση της κρίσης και η κοινωνία ζητά μέτρα διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, κυρίως μέσα από τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, ο κ. Τσίπρας, από το βήμα του ΣΕΒ, διακηρύσσει μονότονα την προσδοκία του η χώρα να αποτύχει για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ο ίδιος και το κόμμα του».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ακόμη πως ο κ. Τσίπρας, προσπαθώντας να κρατήσει ενωμένες κάτω από το ψεύτικο κέλυφος του αντιμνημονιακού λόγου τις συγκρουόμενες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, υποδύεται ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και από το τι μας διδάσκει η κυπριακή εμπειρία. Και κυρίως, δεν σέβεται τις θυσίες των Ελλήνων, χάρη στις οποίες η Ελλάδα αποκτά την πραγματική δυνατότητα να χειραφετηθεί από το μνημόνιο και να ακολουθήσει τον δικό της εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που την οδηγεί στην αποκατάσταση της αυτοδυναμίας της και της ουσιαστικής ισοτιμίας της μέσα στην Ευρώπη».

[custom_gallery id=»33761″]

 

By