Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Φλογερά ειδύλλια με άδοξο τέλος

Τα ζευγάρια του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου που έζησαν ένα μεγάλο έρωτα, έφτασαν συχνά κοντά στο γάμο, αλλά στο τέλος χώρισαν είναι περισσότερα απ’ όσα έχουν περάσει στην ιστορία.

Το People θυμάται έρωτες ηθοποιών που απασχόλησαν πολύ στην εποχή τους και τώρα είναι σχεδόν ξεχασμένοι.

1

Δέσπω Διαμαντίδου – Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έχει συνδέσει το όνομά του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Κεραυνοβόλος έρωτας και γάμος, πολλές επιτυχίες στο θέατρο και στο σινεμά και μέχρι σήμερα το ένα όνομα είναι πάντα δίπλα στο άλλο στη συνείδηση του κόσμου.

Πριν, όμως, από την Αλίκη υπήρχε η Δέσπω Διαμαντίδου. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του, που τον βοήθησε πολύ και στην επαγγελματική του εξέλιξη και διαδρομή.

Γνωρίστηκαν το 1955 στην Εκάβη, παράσταση του Εθνικού, όταν εκείνος ήταν μαθητής ακόμη στη σχολή κι εκείνη ήδη πρωταγωνίστρια. Αμέσως την ερωτεύτηκε. Το πνεύμα της και η μόρφωσή της τον εντυπωσίασαν.

2

Η Δέσπω Διαμαντίδου μιλούσε πέντε γλώσσες, αργότερα άλλωστε θα έκανε πολλές μεταφράσεις σε θεατρικά έργα, στα περισσότερα θα έπαιζε και ο Παπαμιχαήλ. Η σχέση τους ήταν πολύ τρυφερή, η Δέσπω τον στήριζε πολύ και ήταν δίπλα του σε κάθε περίσταση.

Ήταν ένα μεγάλο σχολείο η Διαμαντίδου, του έμαθε πολλά για το θέατρο και σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο όχι μόνο στην ερωτική του ζωή αλλά και στην καριέρα του. Συναντήθηκαν στη σκηνή δεκατρείς φορές, με αποκορύφωμα το έργο Κολόμπο, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη.

Εκεί, Δημήτρης και Αλίκη ένιωσαν κεραυνοβόλο έρωτα και η σχέση του με τη Δέσπω τελείωσε. Έπαιξαν μαζί και στον κινηματογράφο, με πρώτη ταινία  Το Ραντεβού της Κυριακής το 1960. Ακολούθησαν: Μανταλένα, Ποτέ την Κυριακή, Η Αλίκη στο Ναυτικό, Ποτέ δεν σε Ξέχασα, Ο Θάνατος θα Ξανάρθει, Ο Λουστράκος, Το Τεμπελόσκυλο, Κόκκινα Φανάρια και σε όλες ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν πρωταγωνιστής. Μετά από πολλά χρόνια, το 1978, ξανασυναντήθηκαν στα πλατό στην ταινία Κραυγή Γυναικών.

Χριστίνα Σύλβα – Λάμπρος Κωνσταντάρας

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έζησε δύο μεγάλους έρωτες με πρωταγωνίστριες του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το 1955 κάνει την εμφάνισή της η Σύλβια Πουλοπούλου στον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας, για να αλλάξει το όνομά της αργότερα σε Χριστίνα Σύλβα.

Με τον Κωνσταντάρα γίνονται ζευγάρι το 1957. Κάνουν κοινές κοσμικές εμφανίσεις, παίζουν σε ταινίες, συγκροτούν θίασο και κάνουν μια μεγάλη και επιτυχημένη περιοδεία, είναι γενικά πολύ ερωτευμένοι και δεν το κρύβουν.

3

Η Σύλβα, το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια, όπως τη διαφήμιζαν στις μελό ταινίες που έπαιζε, νιώθει ότι ο Λάμπρος είναι ο άντρας της ζωής της και δεν διστάζει να του κάνει πρόταση γάμου.

Εκείνος απαντά αρνητικά, όχι μόνο γιατί τότε δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί, αλλά και λόγω της μεγάλης ηλικιακής διαφοράς που είχαν. Έμειναν μαζί μέχρι το 1961.

Άννα Καλουτά – Λάμπρος Κωνσταντάρας

Η Άννα Καλουτά και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας από την πρώτη στιγμή που συναντήθηκαν άρχισαν τους τσακωμούς. Έπαιζαν μαζί στο θίασο της Κοτοπούλη και οι καβγάδες τους ήταν κυρίως για το θέατρο. «Μήπως είστε ερωτευμένοι;» τους έλεγε η Κοτοπούλη.

Έξαλλοι και οι δύο απαντούσαν θυμωμένα… «Εγώ μ’ αυτή την ψηλογαϊδούρα;» έλεγε ο Λάμπρος. «Εγώ μ’ αυτόν τον άχαρο ψηλέα;» έλεγε η Καλουτά. Στην ερωτική τους σκηνή στην παράσταση τα φιλιά αρχικά ήταν ψεύτικα.

Μέρα με τη μέρα, όμως, τα φιλιά έγιναν αληθινά. «Ωραία φιλάς» της είπε ένα βράδυ μετά την παράσταση ο Κωνσταντάρας. «Κι εσύ» του απάντησε η Καλουτά κι ένας έρωτας τρελός ξεκίνησε.

4

Για την Άννα Καλουτά ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν ο άντρας που αγάπησε πιο πολύ στη ζωή της και ο πρώτος άντρας που δόθηκε ερωτικά. Οι εποχές ήταν διαφορετικές, η μητέρα της ήταν πάντα παρούσα στη ζωή της και στην καριέρα της, οπότε ήταν δύσκολο να μπορέσει να βρεθεί ερωτικά με κάποιον.

Κάποια στιγμή έμεινε έγκυος, αναγκάστηκε όμως να χάσει και τα δύο αγόρια από διπλή κύηση, επειδή δεν ήταν παντρεμένοι. Αν και αγαπούσε πολύ τον Λάμπρο, δεν ήθελε να είναι ανύπαντρη μητέρα.

Η σχέση τους κράτησε πέντε χρόνια, από το 1949 μέχρι το 1954, με δύο ταινίες στον κινηματογράφο (Απάχηδες των Αθηνών και Εκείνες που δεν Πρέπει να Αγαπούν) που αποτύπωσαν στο πανί τον έρωτα που τους σημάδεψε.

Σπεράντζα Βρανά – Κώστας Βουτσάς

Καλοκαίρι του 1959 η Σπεράντζα Βρανά παίζει στο θέατρο Ακροπόλ. Εκεί γνωρίζει έναν από τους νέους ηθοποιούς του θιάσου, ο οποίος είχε ξεχωρίσει το προηγούμενο καλοκαίρι ως νέο ταλέντο. Ήταν ο Κώστας Βουτσάς.

Η γνωριμία τους εξελίχτηκε σε μια θυελλώδη σχέση. Μεγάλος έρωτας, ζήλιες, καβγάδες, ξύλο, αρραβώνας, ετοιμασίες για γάμο, χωρισμοί και όλα αυτά παράλληλα με μια λαμπρή καριέρα και για τους δύο.

Η Σπεράντζα Βρανά έγραψε στο βιβλίο της Τολμώ: «Ο Κώστας ήταν τρομερά φιλόδοξος, μεγαλομανής, αριβίστας. Ήξερε να ελίσσεται. Χρησιμοποιούσε όλα τα κόλπα για να πετύχει τους σκοπούς του. Καλοπερασάκιας.

Στην αρχή μού έκανε τον πολύ ερωτευμένο, έκανε ό,τι μπορούσε για να με ευχαριστήσει. Μου αγόραζε δίσκους με λατινοαμερικανικούς ρυθμούς, μου έκανε τον Danny Kaye για να γελάσω, ήταν πολύ κωμικός και ξεκαρδιζόμουν. Αν μ’ αγάπησε ο Κώστας (γιατί μ’ αγάπησε), αυτό συνέβη αργότερα.

5

Μου φερόταν πολύ ωραία, ήταν πολύ τρυφερός μαζί μου, ζούσαμε πολύ αρμονικά. Όσο η σχέση μας έδενε και πιο γερά, άρχισε τις ζήλιες. “Γιατί κάθεσαι στο καμαρίνι με τη ρόμπα ανοιχτή;”. Καβγάς! “Γιατί σου μίλησε ο τάδε συνάδελφος;”. Καβγάς! Όλα αυτά τα μικροκαβγαδάκια είχαν σαν αποτέλεσμα να τη βρίσκουμε πιο ωραία ερωτικά.

Ο Κώστας ήταν τέλειος σαν εραστής, τρυφερός και γλυκός. Στο κεφάλαιο δουλειά, όμως, ήταν φοβερός. Ήταν φιλόδοξος και βιαζόταν να φτάσει. Πάνω σ’ αυτό το θέμα είχαμε διαφορετικές αντιλήψεις.

Η σχέση μας πέρασε από πολλά στάδια. Μέχρι ξύλο έπεσε στον πρώτο μας μεγάλο καβγά». Τελικά αποφασίζουν να παντρευτούν. Η Σπεράντζα παραγγέλνει το νυφικό και ο Κώστας, παραμονές Χριστουγέννων, της κάνει δώρο ένα χρυσό ρολόι.

Ο γάμος είχε οριστεί για την άνοιξη και ο μήνας του μέλιτος θα ήταν ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Όταν ο Βουτσάς είπε στη Σπεράντζα ότι μετά το γάμο θα άφηνε το θέατρο για να αφοσιωθεί στο σπίτι, η Βρανά δεν το δέχτηκε. Σκέφτηκε τον εαυτό της νοικοκυρά, μακριά από τη σκηνή και τα φώτα κι, έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια, χώρισαν οριστικά.

 

ΠΗΓΗ: People

By