Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Φορολογική αμνηστία» για επαναπατρισμό κεφαλαίων από Ερντογάν

Να εξασφαλίσει ρευστότητα εν μέσω οικονομικής κρίσης , επιθυμεί ο Τούρκος πρωθυπουργός που θέλει να βάλει στα ταμεία του 130 δισ. δολάρια.

erdoganΜε το βλέμμα στους εύπορους υπηκόους που διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό, η Τουρκική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για παροχή «φορολογικής αμνηστίας» στο πλαίσιο της προσπάθειάς να δώσει περισσότερη ώθηση στην οικονομική της ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Η κυβέρνηση, ενεργώντας με υπόδειξη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει να επαναφέρει σε ισχύ το πρόγραμμα, που τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκε στην Τουρκία το 2009, και ενώ η χώρα βρισκόταν σε οικονομική στενότητα» δήλωσε ο Σιμσέκ χωρίς να ανακοινώσει λεπτομέρειες του προγράμματος.

Η εφημερίδα Χουριέτ επικαλούμενη τον υφυπουργό Αλί Μπαμπατζάν υποστηρίζει πως τα ποσά που διατηρούν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό Τούρκοι πολίτες φθάνουν τα 130 δισ.  δολάρια, εκ των οποίων τα 50 δισ. δολάρια είναι τοποθετημένα σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα που είχε ακολουθήσει η Τουρκία το 2009, προέβλεπε τον επαναπατρισμό κεφαλαίων χωρίς να ελεγχθούν σε βάθος οι πηγές απόκτησής τους και χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο ή επιπλέον φόρος. Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψουν 50 δισ. λιρών, δηλαδή 28 δισ. δολάρια από τουρκικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, Ωστόσο το ποσό αυτό κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που ήλπιζε να επιτύχει η τουρκική κυβέρνηση, κυρίως λόγω του φόρου 2% που είχε επιβληθεί στα εισερχόμενα κεφάλαια.

Ο Αλί Μπαμπατζάν εκτίμησε πως αυτή τη φορά υα υπάρξει μεγαλύτερη επιτυχία του προγράμματος μετά την πρόσφατη αναγόρευση της Τουρκίας ως «ασφαλούς προορισμού».

By