Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Φρένο» βάζει η Κομισιόν στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας

«Ασπίδα» στις κατασχέσεις των τραπεζών υψώνει ρύθμιση της ΕΕ για τα κόκκινα δάνεια.

komisionΤο μπαλάκι στις τράπεζες πετά η Κομισιόν και τις καθιστά υπεύθυνες για τη χορήγηση δανείων. Σε μια προσπάθεια, την πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αναμένεται να καταλήξουν σήμερα σε μια  ενιαία νομοθεσία για τα στεγαστικά δάνεια. Στόχος η αποφυγή της χορήγησης ριψοκίνδυνων δανείων και η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, αφού με τη νέα νομοθεσία θα καθίσταται δυσκολότερη για τις τράπεζες η κατάσχεση κατοικιών από δανειολήπτες που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους.

Η νομοθεσία θα προβλέπει μεταξύ άλλων , ότι οι τράπεζες θα έχουν την ευθύνη να ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα των δυνητικών πελατών και την ικανότητά τους να αποπληρώσουν τα δάνεια. Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών που χορηγούν στεγαστικά δάνεια, για παράδειγμα με την υποχρέωσή τους να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στους καταναλωτές όλης της Ε.Ε. με έναν τυποποιημένο τρόπο.

Οι εποπτικές αρχές πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών σε διαφορετικές χώρες θα οδηγήσει σε καλύτερες συμφωνίες για τους καταναλωτές και θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ένωσης. Οι νέες ρυθμίσεις θα απαγορεύουν τη σύνδεση των μισθών των στελεχών των τραπεζών που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των δανείων με τον αριθμό των στεγαστικών δανείων που εγκρίνουν, καθώς η Κομισιόν πιστεύει ότι αυτή η πρακτική ενθάρρυνε τον ανεύθυνο δανεισμό στο παρελθόν.

«Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα για αυτούς τους σημαντικούς νέους κανόνες για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και τους κατόχους στεγαστικών δανείων», δήλωσε εκπρόσωπος της ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, η οποία διεξάγει τη διαπραγμάτευση εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, το σχέδιο των κανόνων θα πρέπει να επικυρωθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τις χώρες της ΕΕ, πριν αρχίσει να εφαρμόζεται στα μέσα του 2015.

 

By