Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φρένο στα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία από τον Πούτιν

Τα στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων 150.000 στρατιώτες, 90 αεροσκάφη, 880 τεθωρακισμένα, 80 πολεμικά πλοία

crimea600_030314

Τους φόβους της Δύσης για τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνουν οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ένας ανώτερος αξιωματούχος της Κριμαίας περί βούλησης των επαρχιών της νότιας Ουκρανίας να αποσχιστούν από το Κίεβο.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής ομιλητής του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας, οι εκπρόσωποι των διοικητικών πρωτευουσών τριών επαρχιών της νότιας Ουκρανίας εξέφρασαν την επιθυμία να αποτελέσουν μέρος της αυτόνομης δημοκρατίας, αν το καθεστώς αυτονομίας της διευρυνθεί (κάτι που θεωρείται βέβαιο) στο δημοψήφισμα της 30ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο Σερχί Τσεσκόφ είπε ότι αρχές είχαν επικοινωνία με «εκπροσώπους των τοπικών διοικητικών φορέων» στο Μικολάιβ, το Κέρσον και την Οδησσό. «Πιστεύουν ότι πρέπει να είναι μαζί με την Κριμαία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί η κατάσταση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια στο ρωσικό έδαφος να επιστρέψουν στις βάσεις τους όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πούτιν έδωσε την εντολή, μετά από αναφορά του ρωσικού υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με την οποία τα γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, και περιελάμβαναν μεταξύ άλλων 150.000 στρατιώτες, 90 αεροσκάφη, 880 τεθωρακισμένα, 80 πολεμικά πλοία.

«Η Μόσχα δεν θεωρεί ως στόχο της να επιστρέψει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην εξουσία, αλλά συνεχίζει να τον θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας» δήλωσε στο μεταξύ ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

«Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψει ο Γιανουκόβιτς στην εξουσία. Νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι Γιανουκόβιτς δεν θα επανέλθει στην εξουσία για να διοικήσει το κράτος;» είπε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ρώσος αξιωματούχος. Σύμφωνα με Τσούρκιν, η τύχη του Γιανουκόβιτς «θα πρέπει να αποφασιστεί από τον ουκρανικό λαό.»

Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο προχωρώντας στη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, τόνισε ο Μπαρακ Ομπάμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

Τονισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα εξετάσει μια σειρά οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων για να απομονώσει τη Μόσχα.

O Oμπάμα επισήμανε ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διαμεσολαβήσουν για να επιτευχθεί μια συμφωνία και μια διευθέτηση στην Ουκρανία που θα είναι αποδεκτή για όλους τους πολίτες.

Kατηγόρησε τη Μόσχα ότι έχει βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» με τις ενέργειές της.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι HΠΑ διαθέτουν ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που η ένταση στην Ουκρανία κλιμακωθεί ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε χθες για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία σε αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

ukraine crimea army

Εν τω μεταξύ, στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία συγκαλείται εκτάκτως την Πέμπτη παραπέμπονται ουσιαστικά οι αποφάσεις της ΕΕ για τυχόν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Κριμαία, όπως φάνηκε μετά και συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Η μόνη απόφαση που ελήφθη χθες κατά τη συνεδρίαση των υπουργών, σύμφωνα με τα επίσημα συμπεράσματα, προβλέπει αναστολή των προετοιμασιών για συμμετοχή στη σύνοδο του G-8 στο Σότσι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις, όπως η επιβολή στοχευόμενων κυρώσεων ή η αναστολή διαπραγματεύσεων για κατάργηση της βίζα για ρώσους πολίτες, θα ληφθούν εφόσον η Μόσχα δεν προβεί σε «βήματα αποκλιμάκωσης» της κρίσης.

Στα συμπεράσματα δε γίνεται καμία αναφορά σε εμπάργκο όπλων, ενδεχόμενο που φαίνεται να τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση.Ζήτησαν επίσης την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις μόνιμες βάσεις τους.

Την άσκηση διπλωματικών, πολιτικών και οικονομικών πιέσεων επί της Ρωσίας ώστε να σταλεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» καταδίκης των ενεργειών της στην Ουκρανία, προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

crimea600_030314iv

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που ήθελαν το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας να έχει επιδώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές μονάδες στην Κριμαία, ζητώντας την παράδοσή τους έως τις 5:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, προέβησαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ο ίδιος ο Στόλος.

Για «απόλυτες ανοησίες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΕΘΑ, μιλώντας στο ρωσικό μέσο Vedomosti.

Επιστολή μέσω της οποίας ζητά τη χρήση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να αποκατασταθεί «ο νόμος και η τάξη» στην Ουκρανία έχει ζητήσει από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο αποπεμφθείς πρόεδρος της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, όπως αποκάλυψε το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Εξάλλου, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να αρχίσει εντός της εβδομάδας τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου για το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το Bloomberg μεταδίδει ότι η Ουκρανία θα ζητήσει 15 δισ. δολάρια ως δάνειο και άλλα 3 δισ. δολάρια ως οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του προγράμματος.

By