Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Φρένο» στη μετανάστευση βάζει ο Κάμερον

cameronΟ πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης στη χώρα, ιδίως πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, καθώς οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση και εργασία τους σε όλες τις χώρες-μέλη της αναμένεται να τερματιστούν το 2014.

Βάσει του σχεδίου του, η πρόσβαση των μεταναστών στο εθνικό σύστημα υγείας και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας πρόκειται να περιοριστεί, αφού οι νέοι μετανάστες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και πέντε χρόνια προκειμένου να αποκτούν πρόσβαση σε επιχορηγούμενη από το κράτος στέγαση, τα πρόστιμα στους εργοδότες οι οποίοι απασχολούν παράνομα μετανάστες πρόκειται να διπλασιαστούν, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα εκμισθώνουν σε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής θα αντιμετωπίζουν και αυτοί πρόστιμα.

Η επικείμενη άρση των περιορισμών της ΕΕ στην ελευθερία κίνησης προσώπων για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους υπηκόους έγινε αντικείμενο αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων στον δεξιό βρετανικό Τύπο περί του ότι «ορδές» μεταναστών που θα απομυζήσουν το κοινωνικό κράτος θα ενσκήψουν στη χώρα—καθώς η βρετανική οικονομία αποτελματώνεται και οι διαθέσιμοι πόροι του δημοσίου συμπιέζονται.

Τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έχουν υιοθετήσει σκληρή στάση σε ότι αφορά το μεταναστευτικό αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αποτελεί βασική ανησυχία των πολιτών ενόψει των εκλογών του 2015, ενώ κόμμα με αντιμεταναστευτική ρητορική που άλλοτε τα μεγάλα κόμματα χλεύαζαν καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

«Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών πρέπει να μειωθεί δραστικά από εκατοντάδες χιλιάδες το χρόνο σε μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες», θα πει ο Κάμερον, ανακοινώνοντας μέτρα τα οποία θα ισχύσουν για τους υπηκόους και άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Ο Κάμερον αναμένεται να δηλώσει: «Αν και πάντοτε πίστευα στα οφέλη της μετανάστευσης, επίσης πάντοτε πίστευα ότι η μετανάστευση πρέπει να ελέγχεται με σωστό τρόπο. Όπως υποστήριζα εδώ και καιρό, επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αυτό απλά δεν συνέβαινε. Η μετανάστευση ήταν υπερβολικά υψηλή και εκτός ελέγχου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουμε ένα δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι ένα δωρεάν Διεθνές Σύστημα Υγείας».

Η πρωτοβουλία του Κάμερον ήδη επικρίθηκε από τον Ντέιβιντ Ουόκερ, τον Επίσκοπο του Ντάντλεϊ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα The Observer πως οι πολιτικοί τείνουν να υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης και προωθούν τη λήψη «δυσανάλογων» μέτρων.[space size=»30″]

By