Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Φρένο» στις εξώσεις στην Ισπανία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «ακυρώνει» τις εξώσεις στην Ισπανία, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Η ισπανική νομοθεσία που επιτρέπει στις τράπεζες την έξωση δεκάδων χιλιάδων κατόχων στεγαστικών δανείων παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο ενός δικαστή από την Βαρκελώνη, με αφορμή την υπόθεση του Μαροκινού Μοχάμεντ Ασίζ, ο οποίος είχε καταθέσει μήνυση κατά της τράπεζας CatalunyaCaixa γιατί του είχε κάνει έξωση και ταυτόχρονα του ζητούσε να καταβάλει το σύνολο της οφειλής του προς την τράπεζα, ενώ σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία η  παράδοση μιας κατοικίας στην τράπεζα, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και διακανονισμό της οφειλής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα  EL PAIS, η απόφαση δεν δεσμεύει την Ισπανία να αλλάξει την νομοθεσία της αλλά  οι δικαστές θα πρέπει να την λάβουν υπόψη τους ως δεδικασμένο. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η απόφαση αυτή, δεν αφορά μόνο τους Ισπανούς αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Επίσης υποχρεώνει την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία της διότι σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον της χώρας.

Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει, το ήδη πιεσμένο από την κοινή γνώμη, κλίμα περί αναθεώρησης ή και αλλαγής του νομικού πλαισίου. Σχεδόν  1,5 εκατ. υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί από ισπανούς ακτιβιστές προκειμένου να αναγκαστεί το κοινοβούλιο να συζητήσει αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να ενισχυθούν τα δικαιώματα των κατόχων στεγαστικών δανείων και να αποδυναμώσει τη θέση των τραπεζών, σύμφωνα με το Financial Times.

O Alberto Ruiz Gallardón, υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά δεν διευκρίνησε τους όρους και το χρονικό πλαίσιο των τροποποιήσεων.[space size=»30″]

By