Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φυτά καθαρίζουν τον αέρα των πόλεων

Αρκετοί σωλήνες απορροφούν τον μολυσμένο αέρα και τον ωθούν προς τις κάθετες στήλες των φυτών

urbantreesΤα φυτά μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στον καθαρισμό του μολυσμένου αέρα στις μεγάλες πόλεις. Μία από τις καινούργιες εφαρμογές που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό είναι οι τοίχοι με φυτά. Δοκιμάζονται σε διάφορες πόλεις, σε υπόγεια πάρκινγκ, καθώς και σε διόδια στους αυτοκινητοδρόμους.

Κοντά στον μεγάλο σταθμό τρένων στην Περάς, στην Λυών, ειδικοί έχουν εγκαταστήσει 12 στήλες με κάθετη τοποθέτηση φυτών.

Μέσα στο πάρκινγκ, αρκετοί σωλήνες απορροφούν τον μολυσμένο αέρα και τον ωθούν προς τις κάθετες στήλες των φυτών. Στο χώμα μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένα τα φυτά, υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια, τα οποία φιλτράρουν και καταστρέφουν τους ρύπους, ενώ τα φυτά κατακρατούν ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα.

«Εδώ, μετρήσαμε 126 οργανικές ενώσεις στον αέρα, που περνούν στο υπόστρωμα. Μετά την επεξεργασία που υφίστανται από τα φυτά, το 70% αυτών των ουσιών εξαφανίζεται» αναφέρει ο Ρενέ Ρορ, καθηγητής μικροβιακής οικολογίας .

Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως αναφέρει το Euronews, είναι αποδοτικό και σε άλλες περιπτώσεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα διόδια του Σαμάν, στον αυτοκινητόδρομο Α1, στα βορειοανατολικά του Παρισιού. 80.000 αυτοκίνητα περνούν καθημερινά. Γι’ αυτό το λόγο τοποθετήθηκε ένας φυτικός απορρυπαντικός κύβος κοντά στα κουβούκλια εργασίας.

Μέσω ενός συστήματος κλιματισμού, ο φιλτραρισμένος αέρας φτάνει στους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί. «Ο κλιματισμός είναι εδώ. Το σύστημα λειτουργεί κανονικά και ο αέρας μεταφέρεται μέσω αυτού του συστήματος εξαερισμού, σε αυτό το μέρος της καμπίνας» εξηγεί ο Υβόν Ναβάρο, υπάλληλος στα διόδια.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By