Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Φόβος ή ….απληστία στις αγορές;

Οι επενδυτές στρέφονται, πλέον, σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα.

*Γράφει η Μαρία Παπαδάτου

stocksΑνάμεσα στον φόβο και την «απληστία» ισορροπούν οι επενδυτές, με τον πρώτο να κερδίζει στα σημεία, δεδομένης της ανησυχίας για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία επανήλθε δριμύτερη στις αγορές με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία.

Οι αγορές ανησυχούν ότι η διαφαινόμενη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, θα υπονομεύσει την πρόοδο που σημείωσε η χώρα στην προσπάθειά της να «γιατρέψει» την προβληματική της οικονομία.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία προστέθηκαν στην ανησυχία που προκάλεσε στις αγορές παγκοσμίως η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα, από τα οποία αποκαλύφθηκε η διχογνωμία στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σχετικά με τις επιπτώσεις του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης «φόβου και απληστίας» του  CΝΝ Money, υποχώρησε αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο neutral (ουδέτερο) από extreme greed (ακραία απληστία). Την ίδια ώρα, η μεταβλητότητα έστειλε τον δείκτη VIX ανοδικά κατά 35% μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Οι επενδυτές στρέφονται πλέον σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός και τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε την Τετάρτη κάτω από το 2%, ενώ οι τιμές του «κίτρινου μετάλλου» επέστρεψαν πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.600 δολαρίων ανά ουγγιά.

Αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα στην Eυρωζώνη, η κρίση θα επηρεάσει αρνητικά τις παγκόσμιες αγορές κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι επενδυτές, οι οποίοι είχαν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για την bull market. Από την αρχή του έτους, πραγματοποίησαν τη μεγάλη στροφή (το λεγόμενο great rotation), επιστρέφοντας στις μετοχές, ωστόσο ο ρυθμός των εισροών επιβραδύνθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.  Πάντως, παρά την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, οι αποδόσεις των ομολόγων απέχουν από τα χαμηλά τους, ενώ οι μετοχές παραμένουν ενισχυμένες κατά 5%-6% φέτος.

Κρατούν… μικρό καλάθι οι ξένοι οίκοι

Την ώρα που ο επενδυτικός φόβος φαίνεται να σκιάζει τη διάθεση για ρίσκο, οι αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών οίκων, εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους για την bull market και την πορεία των μετοχών.

Επιφυλακτική δηλώνει η Bank of America Merrill Lynch, καθώς εφιστά την προσοχή στους επενδυτές να κρατούν… μικρό καλάθι όσον αφορά τη bull market. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως αποτελεί παράδοση, όταν οι μετοχές κινούνται κοντά στα υψηλά τους, να ανοίγει ο δρόμος για το επόμενο sell off στις αγορές.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, παραδέχεται ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και προβλέπουν ότι ο S&P 500,  δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα εκτοξευθεί στις 1.600 μονάδες έως τα τέλη του 2013.  Προειδοποιεί ωστόσο, ότι οι εισροές κεφαλαίων προς τις μετοχές δεν τόσο μεγάλες ώστε να αντισταθμίσουν τις τεράστιες εκροές κεφαλαίων των προηγούμενων ετών.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δηλώνουν επίσης επιφυλακτικοί για τις παγκόσμιες μετοχές βραχυπρόθεσμα, γι αυτό και προχώρησαν σε υποβάθμιση της σύστασης σε neutral από overweight, σε ορίζοντα τριμήνου.

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός, εκτιμά ότι η αγορά χρειάζεται χρόνο για να «χωνέψει» τα πρόσφατα κέρδη, ενώ η πιθανότητα ενός ισχυρού ράλι από εδώ και πέρα είναι πιθανό να περιοριστεί. Ωστόσο, οι αναλυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σε ορίζοντα 12μήνου.

Ειδικότερα όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, η Deutsche Bank συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν long στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, καθώς ο ρυθμός απομόχλευσης έχει καταγράψει επιβράδυνση, όπως εξηγεί σε πρόσφατη πολυσέλιδη έκθεσή της.

Οι πιθανότερες εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά τις αγορές, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, αφορούν την περιορισμένη επίδραση των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση Ομπάμα στην οικονομία των ΗΠΑ, την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και την αποτελεσματική νομισματική πολιτική από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ωστόσο οι αναλυτές της Deutsche Bank σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν ενδεχόμενο «ναυάγιο» στις συνομιλίες για τη δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ, πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα, έξοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης. Επίσης κίνδυνο για τις αγορές αποτελεί ο παγκόσμιος νομισματικός «πόλεμος» αλλά και πιθανές γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως στη Μέση Ανατολή, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

 *Οικονομικός συντάκτης διεθνώς αναλύσεων

 

 

By