Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Φόρος ακινήτων και πλειστηριασμοί οι πολιτικές δοκιμασίες της κυβέρνησης

Οι «κόκκινες γραμμές» των βουλευτών και οι πιέσεις της τρόικας

foros_akinitwn647

Τα ακίνητα παραμένουν το πιο «καυτό» μέτωπο για την κυβέρνηση, που έχει από τη μία να αντιμετωπίσει τις «κόκκινες γραμμές» των βουλευτών και από την άλλη τις πιέσεις της τρόικας.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό θέμα, στο οποίο καλούνται να δώσουν πολιτική λύση πλέον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο αρχηγοί θα έχουν νέα συνάντηση τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως προτού κατατεθεί το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να βγάλουν τα κάστανα από την πολιτική φωτιά που άναψε ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς εκτός από το συνεχιζόμενο γαλάζιο «αντάρτικο»χθες και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήρθαν σε ευθεία ρήξη με το οικονομικό επιτελείο και απειλούν πλέον με καταψήφιση.

Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τους πράσινους βουλευτές, οι οποίοι στη συνέχεια ζήτησαν και είδαν αργά το βράδυ τον ίδιο τον κ.Βενιζέλο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων, είχε προτείνει:

Α) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Πρόσοψης στα «τυφλά» ακίνητα (κυρίως σε διαμέρισμα σε φωταγωγό).

Β) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστής Παλαιότητας για τα κτίσματα άνω των 50 ετών.

Γ) Τη διάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων.

Δ) Την εξέταση εκπτώσεων και αναστολής πληρωμής φόρου με κοινωνικά κριτήρια ειδικών κατηγοριών πχ. Αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 7.000€.

Ε) Σχετικά με τη χορήγηση αναστολής καταβολής του οφειλόμενου φόρου για τα Νομικά Πρόσωπα, προτείναμε το εξής: α) τη διατήρηση του 30% μείωσης του συνολικού κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο με αυτό φορολογικό έτος για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ κλπ) β) την αύξηση σε 50% για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ) γ) τη ΜΗ χορήγηση αναστολής για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore).

Αλλά και οι γαλάζιοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια τους για τους χειρισμούς του κ.Στουρνάρα και έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι περιμένουν ουσιαστικές αλλαγές και όχι «μερεμέτια» στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

 

«Κόκκινες γραμμές» και για τα «κόκκινα δάνεια»

daneia745_061113

Την ίδια στιγμή το θέμα των πλειστηριασμών, που βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα, αποτελεί ένα ακόμη «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της συμπολίτευσης. Υπενθυμίζεται πως όταν είχε ανοίξει η σχετική συζήτηση το καλοκαίρι, είχε δημιουργηθεί «κίνημα» βουλευτών της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσουν άρση αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία φτωχών, αλλά και μεσαίων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα υποστηρίξει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Κυριακή ο Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία, ότι δεν θα αλλάξει ο «νόμος Κατσέλη» ούτε ο μεταγενέστερος «νόμος 4161» για τους ενήμερους δανειολήπτες μέσω των οποίων προστατεύονται οι δανειολήπτες που έχουν χαμηλά ή ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούν και σε αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, και παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το κράτος να παρέχει προστασία σε κακοπληρωτές που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν.

Οπότε η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, όπως εκτιμά το υπουργείο, θα πρέπει να αφορά εκείνους που έχουν και δεν πληρώνουν.

Με τα θέματα των ακινήτων και όχι μόνο ανοιχτά, το άγχος του Μαξίμου είναι ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως τις 14 Νοεμβρίου οπότε και συνεδριάζει το Εurogroup. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για αυτό και ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση τόνισαν σύμφωνα με πληροφορίες ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Εξάλλου, όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική συμφωνία με την τρόικα, τόσο εντείνεται η αναταραχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες και στην κοινωνία, που φοβάται παρά τις υποσχέσεις τη λήψη νέων μέτρων.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By