Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Φόρος 47% στις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών!

Έντονες οι αντιδράσεις από τους επαγγελματίες του χώρου.

fotoboltaikaΗ ευρωπαϊκή επιτροπή κατέληξε στην απόφαση να επιβάλλει προσωρινούς δασμούς στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ από την Κίνα  όπως δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.  Οι δασμοί θα ισχύουν από τις 6 Ιουνίου με τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν και ο μέσος συντελεστής φορολόγησης θα ανέρχεται στο 47%, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, να απορρίψει την πρόταση καλούν την Κομισιόν εννέα  σύνδεσμοι φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη για προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, προστιθέμενοι έτσι στους εκατοντάδες άλλους δρώντες του χώρου που έχουν εκφράσει παρόμοιο αίτημα. Αντίθετοι στους δασμούς δηλώνουν : εμπορικοί σύλλογοι από Βρετανία, Ιταλία, Ρουμάνια, Πολωνία, Ουγγαρία και Σουηδία. Μάλιστα  απέστειλαν επίσημη επιστολή στην Κομισιόν στην οποία εκφράζουν τις βαθιές ανησυχίες τους για τα σχέδια της Ε.Ε. για μέτρα αντιντάμπινγκ και δασμούς στα φ/β προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, χαρακτηρίζοντας τη θέσπιση αυτών των μέτρων επιζήμια για τη βιομηχανία, αφού απορυθμίζουν και αναστατώνουν την αγορά και έχουν ήδη οδηγήσει στην ακύρωση παραγγελιών και συμβολαίων.

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Απριλίου τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν  να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών πιάτων, τραπεζιών και άλλων ειδών κουζίνας. H απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τη δήλωση της Κομισιόν ότι τα φτηνά ασιατικά προϊόντα παραγκωνίζουν τα τοπικά αγαθά, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το Νοέμβριο πρότεινε να επιβληθούν εισαγωγικοί δασμοί μέχρι και 58.8% στα κινεζικά κεραμικά είδη, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία με τα τοπικά παραγόμενα επιτραπέζια σκεύη. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ απέρριψαν την πρόταση, ωστόσο στις 4 Απριλίου οι απεσταλμένοι για το εμπόριο, ψήφισαν υπέρ νέων δασμών, αφού η Κομισιόν πρότεινε ένα χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ 13,1 και 36,1%.

By