Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι λεπτομέρειες απομένουν για τον φόρο στα ακίνητα

spitia agora

Η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ είναι το ζητούμενο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Του Νίκου Φιλιππίδη

akinitaΌλα τα πιθανά σενάρια τα οποία θα αθροίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ που θέλει να εισπράξει η κυβέρνηση από τον νέο φόρο στα ακίνητα το 2014, θα περιλαμβάνει η πρόταση που θα αποστείλει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ενώ θα παρουσιασθεί και στα στελέχη της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα περιλαμβάνει την εφαρμογή του ενιαίου φόρου για τα κτίσματα και εντός σχεδίου ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στην περίπτωση αυτή, οι συντελεστές του φόρου θα κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1%.

Εάν υπάρξει αφορολόγητο όριο αυτό θα είναι πολύ χαμηλό, της τάξεως των 20.000 – 50.000 ευρώ με την κλιμάκωση των συντελεστών να ξεκινά από 0,2% και να φθάνει μέχρι και το 1,5% ή ακόμη και το 2% για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2 ή 3 εκατ. ευρώ.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος το 2014 θα επιβληθεί με βάση το στρέμμα ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία κάθε έκτασης. Από τον φόρο αυτό πιθανότατα θα εξαιρεθούν μόνο οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Η «παγίδα» που στήνει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ωστόσο ότι και οι αγρότες θα φορολογηθούν κανονικά και θα τους επιστραφεί στη συνέχεια το ποσό μέσω του φόρου εισοδήματος, με στόχο να πιαστούν όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By