Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φ. Σαχινίδης: Η αβεβαιότητα λειτουργεί αρνητικά στο οικονομικό περιβάλλον

Για τη συνοχή της κυβέρνησης και την τρόικα μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

saxinidis paperΗ δραματοποίηση των επισκέψεων της τρόικας, αλλά και της εκταμίευσης των χρημάτων δεν βοηθάει καθόλου την οικονομία. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φίλιππος Σχανίδης, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha. Παράλληλα, επεσήμανε ότι έχουμε πετύχει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χάρη στις προσπάθειες που έγιναν το 2010 και το 2011.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε, επίσης, ότι  «η αβεβαιότητα λειτουργεί αρνητικά στο οικονομικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και θεωρώ μια θετική κατάληξη, ήμασταν απ’ αυτούς, θυμόσαστε, που το ΠΑΣΟΚ έλεγε πάντοτε, ότι θα πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να γίνονται οι προετοιμασίες της ομάδας που συνομιλεί με την τρόικα αλλά και των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης, ώστε οι επισκέψεις της τρόικας να μη διαρκούν πολύ, να ολοκληρώνονται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, για να μην έχουμε αυτή τη δραματοποίηση που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία».

Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι «έχουμε πετύχει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χάρη στις προσπάθειες που έγιναν το 2010 και το 2011. Δυστυχώς αυτό δεν το ακούω. Βεβαίως δεν έγιναν χωρίς κόστος οικονομικό και κοινωνικό» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο έχει γίνει και στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας. Όντως, η Ελλάδα έχει καλύψει μια μεγάλη απόσταση στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας. Αυτό όμως, αυτή τη στιγμή μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που είναι κυρίως το πρόβλημα της ανεργίας και της ύφεσης. Είμαστε για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε συνθήκες ύφεσης, η οικονομία σωρευτικά έχει χάσει πάνω από 20%, ενδεχομένως με τις επιδόσεις του 2013 να φτάσουμε σε ένα επίπεδο της τάξης του 24-25% και η ανεργία δεν είμαι απόλυτα σίγουρος εάν θα καταφέρουμε να την ανασχέσουμε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μία από τις πρωτοβουλίες που πήραμε τόσο κατά τη συνάντησή μας  με την τρόικα, όσο και με συναντήσεις που έχουμε κάνει ήδη με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και αύριο με τη Ν.Δ., έχουν σαν στόχο την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση και την καταπολέμηση της ανεργίας. Πρόταση που αφορά τόσο την προστασία υφιστάμενων θέσεων εργασίας, όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να μειώσουμε τους ανέργους».

Ο κ. Σαχινίδης, ανέφερε, στη συνέχεια, ότι «υπάρχει η μάχη των εντυπώσεων, και η μάχη της ουσίας. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δίνει τη μάχη της ουσίας. Γιατί η κοινωνία μας δεν μπορεί να αντέξει ανεργία στις νεαρές ηλικίες της τάξης του 60%, ούτε ανεργία στο σύνολο της τάξης του 27%» και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα αυτό το έθεσε κατά προτεραιότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο  κύριος Βενιζέλος, στη σύνοδο των αρχηγών. Με εντολή του κυρίου Σαμαρά, διότι αποδέχθηκε την πρόταση που έκανε ο κύριος Βενιζέλος, έγινε μία σύσκεψη με παρουσία έξι Υπουργών και Υφυπουργών της κυβέρνησης, και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ. Εκεί έγινε μια πρώτη παρουσίαση. Ζητήσαμε από τον κύριο Χατζηδάκη να φέρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να γίνει μεταφορά πόρων προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε. Επίσης ζητήσαμε από τον κύριο Βρούτση να εξετάσει την πρότασή μας για ανάσχεση της εργασίας. Εμείς αυτή την πρόταση ουσιαστικά την έχουμε τεκμηριώσει, την έχουμε παρουσιάσει πλέον προς την κυβέρνηση και ταυτοχρόνως αναζητούμε στήριξη στην προσπάθεια αυτή. Εμείς δεν προσπαθούμε να μονοπωλήσουμε την προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας. Επισκεφθήκαμε τη ΔΗΜ.ΑΡ. στα γραφεία της. Παρουσιάσαμε αυτή την πρόταση και αύριο θα κάνουμε συνάντηση στα γραφεία της Ν.Δ.. Θα πάει αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει, είναι να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που λέτε εσείς: Μία συγκεκριμένη μείωση της ανεργίας, η οποία να είναι ορατή, να δώσει ελπίδα και προοπτική στον κόσμο, και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Γιατί πολλοί πιστεύουν, ότι δεν υπάρχουν για παράδειγμα, ανοδικές τάσεις στο μέτωπο της ανεργίας. Και λέμε ότι δεν θα υπάρχουν ανοδικές τάσεις, μόνο εάν πάρουμε μέτρα, εάν πάρουμε πρωτοβουλίες».

Σχετικά με την κυβέρνηση και τη συνοχή της, τόνισε ότι «αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό αυτές οι δυσλειτουργίες να δημιουργούν και προβλήματα. Εμείς έχουμε υποχρέωση λοιπόν απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι έδωσαν μία εντολή να προχωρήσει η χώρα γιατί αυτό ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών. Μην κοροϊδευόμαστε. Αν ο κόσμος ήθελε να μη συνεχιστούν αυτές οι επιλογές, τότε θα έδινε πλειοψηφική εντολή σ’ αυτούς που ανέδειξαν μία άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να κινηθεί η χώρα».

 

By