Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Φ. Χέλμαγιερ: «Το Ταμείο της Κύπρου μπορεί να λειτουργήσει» αλλά…

Η Γερμανία δεν θέλει να συμπεριληφθούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία

 

www.fosphotos.com/Alexandros Katsis
www.fosphotos.com/Alexandros Katsis

Την εκτίμηση ότι μπορεί να λειτουργήσει το εναλλακτικό Ταμείο που προτείνει η Κύπρος για την αναχρηματοδότηση του χρέους εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Βρέμης Φόλκερ Χέλμαγιερ.

Είναι όμως και πολιτικά εφικτή η σύστασή του; Προφανώς όχι, εκτιμά ο Χέλμαγιερ, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία. «Μπορεί να λειτουργήσει. Προφανώς θα βρεθούν τα προβλεπόμενα ποσά. Το πρόβλημα είναι όμως, ότι το πρόγραμμα προϋποθέτει τη συγκατάθεση της τρόικας και τα όσα ακούμε εδώ στο Βερολίνο από την καγκελάριο Μέρκελ αποδεικνύουν ότι υπάρχουν αντιρρήσεις στην πρόταση να συμπεριληφθούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στο υπό ίδρυση ταμείο. Επομένως η Λευκωσία θα πρέπει να υποβάλει μία βελτιωμένη πρόταση».

Στη Γερμανία κάποιοι πιστεύουν ότι οι χειρισμοί της Λευκωσίας είναι μάλλον αντιφατικοί: από τη μία πλευρά εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για την επιβάρυνση των καταθετών, από την άλλη πλευρά προτείνεται μία εξίσου οδυνηρή επιβάρυνση των συνταξιούχων, την οποία μάλιστα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει χαρακτηρίσει από την προηγούμενη εβδομάδα «τη χειρότερη μορφή απαλλοτρίωσης».

Πηγή: http://offsite.com.cy/

 

 

By