Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Χάκαραν» και το Snapchat! Διέρρευσαν φωτό και βίντεο

Ένδεχεται να είναι οι ίδιοι χάκερς που «έκλεψαν» τις γυμνές φώτο των Celebrities από το iCloud

snapchat

Μετά τη διαρροή φωτογραφιών από το iCloud, νεό σκάνδαλο διαρροής  φωτογραφιών, αλλά και βίντεο χρηστών, «χτύπησε»  τη δημοφιλή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων-πολυμέσων, Snapchat.

Σημειώνεται ότι η επιτυχία και ουσιαστικά η δημιουργία του Snapchat, βασίστηκε στο ότι τα βίντεο και οι φωτογραφιες που στέλνουν οι χρήστες μεταξύ τους, σβήνονται αυτόματα μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Αυτή η «αυτόματη διαγραφή» δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να αναταλλάσουν προσωπικές φωτογραφίες ή βίντεο χωρίς να φοβούνται ότι θα αποθηκευτούν από τον παραλήπτη ή ότι θα τα δει κάποιος «τρίτος» που δεν επιθυμούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πίσω από την διαρροή του  Snapchat, ενδέχεται να βρίσκονται οι ίδιοι χάκερς που ευθύνονται για την πρόσφατη υπόθεση της διαρροής προσωπικών φωτογραφιών celebrities από το iCloud της Apple. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

snapchat_2Όπως αναφέρει το BBC, θύματα έπεσαν χρήστες οι οποίοι αποκτούσαν πρόσβαση στην υπηρεσία μέσω «τρίτης» εφαρμογής και όχι του επίσημου app του Snapchat. Βασικός προβληματισμός σχετικά με την υπόθεση είναι ότι θεωρείται πως πολλές από τις φωτογραφίες ενδέχεται να προέρχονται από ανηλίκους, καθώς οι μισοί περίπου χρήστες της υπηρεσίας είναι μεταξύ 13 και 17 ετών. Από πλευράς του το Snapchat διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε παραβίαση των servers του, σημειώνοντας ότι αποθαρρύνει τη χρήση «τρίτων» εφαρμογών για την αποστολή και τη λήψη Snaps.

Το υλικό «ανέβηκε» στο Ίντερνετ συνοδευόμενο από download link την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα message board και έκτοτε έχει κατεβεί- ωστόσο οι αυτουργοί απειλούν με δημοσίευση ακόμα πιο πολλών φωτογραφιών, οι οποίες, σύμφωνα με τον Guardian, αφορούν σε περίπου 200.000 εφήβους, ενώ ο συνολικός όγκος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Business Insider, είναι 13 GB.

snapchatscreenshotcopyΔημοσίευμα της  Guardian, αναφέρει ότι, κάποιοι χρήστες της υπηρεσίας έπεσαν θύματα εξαιτίας της χρήσης του site «snapsaved.com«, που υποσχόταν τη δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας σε desktop υπολογιστή και όχι σε κινητό. Ωστόσο, φαίνεται ότι η σελίδα αποθήκευε κακόβουλα τα στοιχεία τους, φωτογραφίες και βίντεο. Υποψίες υπάρχουν και για την εφαρμογή Snapsave, που παρέχει παρεμφερή λειτουργία- ωστόσο ο developer υποστηρίζει (σε ανακοίνωσή του στο Engadget) πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, υπογραμμίζοντας ότι ποτέ δεν συλλέχθηκαν usernames και κωδικοί, ενώ δεν υπάρχει αποθήκευση φωτογραφιών online.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Business Insider, η εν λόγω βάση δεδομένων φαίνεται να είναι «καρπός» συλλογής υλικού που διήρκεσε έτη. Η αρχική δημοσίευσή της έγινε στο viralpop.com. Αν και, όπως προαναφέρθηκε, έχει κατεβεί, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι πρόλαβαν να την κάνουν download.

Σύμφωνα με χρήστες του 4chan, «πηγή» της διαρροής ήταν το snapsaved, ενώ η συλλογή περιλαμβάνει όντως έναν όγκο υλικού που εντάσσεται στην κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας.

 

By