Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χάρης Γεωργιάδης: Σημαντικό βήμα η συμφωνία στο Eurogroup

Η κύπρος θα τα καταφέρει, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών

 

Minister-cyprusΣημαντικότατο βήμα για την ολοκλήρωση του κυπριακού μνημονίου, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 10 δισ. ευρώ, χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών,  Χάρης Γεωργιάδης, τη συμφωνία στο Eurogroup.

 

To Eurogroup, παρέχοντας πολιτική στήριξη στο μνημόνιο, έθεσε ως προθεσμία την  24η  Απριλίου για την επικύρωσή του από τα εθνικά κοινοβούλια και την υπογραφή του.  Η πρώτη δόση, που μπορεί να  φθάσει στα 3 δις. ευρώ και αναμένεται να εκταμιευθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

 

Ο Υπουργός οικονομικών εκτίμησε ότι ο όλος σχεδιασμός θα αποδώσει και η Κύπρος θα τα καταφέρει παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και ζήτησε από όλους να κατανοήσουν  ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, καθώς τα δημοσιονομικά του κράτους έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν υπάρχει άλλη πηγή άντλησης χρημάτων.

 

Η κυπριακή κυβέρνηση θα αντλήσει και το τελευταίο ευρώ από όλες τις διαθέσιμες πηγές για να πληρώσει τους μισθούς και άλλες υποχρεώσεις στο τέλος Απριλίου, ενώ στις 4 Ιουνίου θα πρέπει να αποπληρώσει ευρω-ομόλογο ύψους 1.5 δις ευρώ.

 

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, ότι «σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, η Κύπρος δεν θα είναι μόνη θα έχει βοήθεια τεχνική και οικονομική από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

 

 

«Είναι στο χέρι μας, να καταρτίσουμε το δικό μας παράλληλο σχεδιασμό για την ανάκαμψη, τον εκσυγχρονισμό των δομών της δημόσιας υπηρεσίας και την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στον επιχειρηματικό και τον επενδυτικό τομέα» υπογράμμισε ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών.

By