Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Χαλαρώνει ο «κλοιός» στις τραπεζικές συναλλαγές

Ένα ακόμα διάταγμα εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Minister-cyprusΤο δέκατο κατά σειρά διάταγμα, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Περιλαμβάνει χαλαρώσεις στις συναλλαγές και έχει ισχύ 16 ημερών, από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αυξάνονται οι πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα εντός της Δημοκρατίας από 3.000 σε 10.000 ευρώ μηνιαίως, για φυσικά πρόσωπα. Απελευθερώνονται οι συναλλαγές για αγορά αγαθών και υπηρεσιών εντός της χώρας μέχρι 300.000 ευρώ ανά συναλλαγή. Για ποσά άνω των 300.000 χιλιάδων ευρώ ανά συναλλαγή, επιτρέπονται με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στο πιστωτικό ίδρυμα, χωρίς να υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής.

Βάσει του διατάγματος αυξάνονται τα όρια για πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων, εκτός της Δημοκρατίας, για συναλλαγές που εμπίπτουν στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη: Μέχρι 500.000 ευρώ ανά συναλλαγή με παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, χωρίς να υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής.

Από 500.000 ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο ανά συναλλαγή, με έγκριση από την Επιτροπή. Για ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ανά συναλλαγή, με έγκριση από την Επιτροπή στην οποία υποβάλλεται από το πιστωτικό ίδρυμα το αίτημα για κάθε πληρωμή ή μεταφορά και τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα.

Επίσης αυξάνονται οι μεταφορές χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας από 2.000 σε 5.000 μηνιαίως ανά πρόσωπο για οποιοδήποτε λόγο. Επιτρέπονται οι πληρωμές εκτός της Δημοκρατίας μέσω χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας. Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι από 2.000 σε 5.000 ευρώ ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ παραμένει στα 300 ευρώ το επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο ανάληψης ανά πρόσωπο και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

By