Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χαμάς: Το Ισραήλ κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις

Για παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

gaza

Η παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, λιγότερες από 12 ώρες πριν από την εκπνοή της τριήμερης κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Το Ισραήλ δέχθηκε ήδη από χθες το βράδυ μια περιορισμένη παράταση της εκεχειρίας, όμως η Χαμάς δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη την απόφασή της.

Οι εκπρόσωποι της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στο Κάιρο υπό την αιγίδα της Αιγύπτου κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν θέλει να κάνει υποχωρήσεις σε κάποιους όρους που έχει θέσει η Χαμάς για την παράταση της εκεχειρίας.

«Αν το Ισραήλ συνεχίσει να κωλυσιεργεί, δεν θα παρατείνουμε την κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ένα μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι αιγύπτιοι μεσολαβητές «δεν μας έχουν ενημερώσει ακόμη επισήμως για την απάντηση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά αιτήματα, αλλά μάθαμε από μια ανεπίσημη πηγή για την τάση που κυριαρχεί στην ισραηλινή αντιπροσωπεία, για το γεγονός ότι θέλουν να καθυστερήσουν και να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις για να αποφύγουν να κερδίσουμε και το ελάχιστο από την εκεχειρία αυτή», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Η ισραηλινή αντιπροσωπεία προτείνει την παράταση της εκεχειρίας απορρίπτοντας τα πολλά αιτήματα των Παλαιστινίων», κατήγγειλε ένα άλλο μέλος της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη θέση σε ό,τι αφορά την παράταση της εκεχειρίας ή την επανάληψη των μαχών», τόνισε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Οι ομάδες των μαχητών «αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι θα ξεκινήσουν τις επιθέσεις αύριο το πρωί», σημείωσε από την πλευρά του παλαιστίνιος αξιωματούχος που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

By