Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χαμηλότερα απ” ότι έπρεπε πετούσε το μαλαισιανό αεροσκάφος

Σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών

Malaysia-Airlines-ukraine-debris

Κατά 1.000 μέτρα χαμηλότερα από ότι προέβλεπε το σχέδιο πτήσης πετούσε το Boeing 777 της Malaysia Airlines που συνετρίβη τον Ιούλιο στην Ουκρανία, αφού χτυπήθηκε από πύραυλο,ανέφερε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

«Η πτήση ΜΗ17 έπρεπε, με βάση το σχέδιο πτήσης, να βρίσκεται σε ύψος 11.000 μέτρων όμως έλαβε εκ μέρους των ουκρανικών αρχών την εντολή να πετά σε ύψος 10.000 μέτρων», αποκάλυψε ο υπουργός Φρανς Τίμερμανς, απαντώντας σε ερωτήσεις στο κοινοβούλιο.

Η αλλαγή αυτή ενδέχεται να έγινε «ώστε να εξασφαλιστεί αρκετή απόσταση μεταξύ της πτήσης MH17 και ενός άλλου αεροσκάφους που πετούσε στα 11.000 μέτρα», συμπλήρωσε.

Εκτός από την αλλαγή του ύψους, το σχέδιο πτήσης δεν είχε τροποποιηθεί, εξήγησε ο Τίμερμανς.

Σύμφωνα με το ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP το σχέδιο πτήσης είχε εγκριθεί από τον Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας) και προέβλεπε ότι το ελάχιστο όριο ύψους για την περιοχή ήταν τα 9,7 χιλιόμετρα.

Το μαλαισιανό αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη στις 17 Ιουλίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 298 επιβαίνοντες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν 193 Ολλανδοί.

Μερικά θύματα ενδέχεται να μην αναγνωριστούν ποτέ, αφού η έρευνα για τον εντοπισμό των θυμάτων στην περιοχή της συντριβής διακόπηκε εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ανταρτών.

By