Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χαμηλότερα επιτόκια ζητούν δανειολήπτες της Probank

Επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής από τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

fotovoltaikaΤην προς τα κάτω εναρμόνιση επιτοκίων δανεισμού από την Τράπεζα Probank η οποία πέρασε στην Εθνική Τράπεζα ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο κ. Γ. Ζανιά και Δ. Σύμβουλο κ. Αλ. Τουρκολιά της Εθνικής Τράπεζας οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στην επιστολή αναφέρει ότι : «Δυστυχώς ωστόσο και παρά την απορρόφηση από την Τράπεζα σας μόνο του υγιούς τμήματος της Probank, σύμφωνα με αναφορές μελών μας τίποτα προς το καλύτερο δεν έχει αλλάξει για τους δανειολήπτες ηλεκτροπαραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά της τράπεζας αυτής, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλλουν για τα μακροπρόθεσμα δάνεια τους επιτόκια της τάξης του 10% ή και περισσότερο και παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο στη Εθνική είναι τουλάχιστον 300 μονάδες βάσης χαμηλότερο. Το πρόβλημα μάλιστα αποκτά ευρύτατη διάσταση αφενός λόγω των οξύτατων προβλημάτων στις πληρωμές των παραγωγών από ΛΑΓΗE αλλά και της οριζόντιας και ισοπεδωτικής εισφοράς του ν. 4093 που αυτοί υφίστανται και αφετέρου επειδή η Probank διατηρούσε σημαντικά μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων Φ/Β πάρκων, που ήταν ίσως το τρίτο σε μέγεθος πανελλαδικά».

Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι εφόσον η Εθνική Τράπεζα δεν εμπλέκεται με τις ζημίες του «κακού» τμήματος της Probank, διευκολύνει άμεσα την δυνατότητα της προς τα κάτω εναρμόνισης των επιτοκίων της και ζητούν ενημέρωση για το πότε θα εναρμονιστούν προς τα κάτω τα επιτόκια χορηγήσεων των υφιστάμενων δανείων προς τους ηλεκτροπαραγωγούς από Φ/Β της Probank στα επίπεδα της Εθνικής Τράπεζας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By