Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χαρδούβελης: Επιστροφή των αγροτικών ενισχύσεων που κρίθηκαν μη συμβατές

Απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή

agrotesA

Τα λεφτά πίσω ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις αγροτικές ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα κινδυνεύει με καταδικαστική απόφαση, αλλά και πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης που απάντησε εγγράφως σε σχετική ερώτηση στη Βουλή για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε μη συμβατές προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία κρατικές ενισχύσεις, συνολικού ύψους 387,4 εκατομμυρίων ευρώ προς τους αγρότες τη διετία 2008-9, επαναλαμβάνει επί της ουσίας τα ήδη γνωστά, προσθέτοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τα χρήματα από τους λήπτες εντός προθεσμίας.

Διευκρινίζει πάντως, ότι «εν προκειμένω, δεν τίθεται κατ΄αρχήν ζήτημα δημιουργίας δημοσιονομικού κενού συνεπεία της απόφασης Τ-52/12 του Γενικού Δικαστηρίου, καθώς υπόχρεες για την καταβολή των προς ανάκτηση ποσών είναι οι επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις που κρίθηκαν μη συμβατές, εξαιρουμένων των περιπτώσεων για τις οποίες θα αποδειχθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων του Κανονισμού περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».

Οι ελληνικές αρχές σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών προβαίνουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, σε κάθε δυνατή ενέργεια και βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στο μέτρο του δυνατού, να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διευθέτηση για τις επιχειρήσεις. Την αρμοδιότητα πάντως, για την διαδικασία επιστροφής των κονδυλίων την έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

By