Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χαρταετοί… οκταπλασιάζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

 Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τις συμβατικές ανεμογεννήτριες.

dehΜια νέα τεχνολογία που μπορεί να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο το δυναμικό της αιολικής ενέργειας ακόμη και σε περιοχές που πνέουν χαμηλοί άνεμοι έχουν στα σκαριά Γερμανοί μελετητές.

Όσο… αναπάντεχο και αν αυτό ακούγεται, το νέο «εργαλείο» πάνω στο οποίο εργάζονται, δεν είναι άλλο από τον… χαρταετό!

Σύμφωνα με μια νέα γερμανική εταιρεία, το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τις συμβατικές ανεμογεννήτριες. Όπως εκτιμούν οι εφευρέτες της υπό μελέτη τεχνικής, η μετατροπή της κινητικής ενέργειας του χαρταετού σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω γεννήτριας, συνιστά μια αποτελεσματική μέθοδο για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου με ανέμους χαμηλής έντασης. Αυτό είναι δυνατόν καθώς οι χαρταετοί πετούν και εκμεταλλεύονται τη μεγαλύτερη ταχύτητα, ένταση και σταθερότητα των ανέμων, παράγοντες που μπορούν να φτάσουν την παραγωγή ακόμα και σε οκταπλάσιες τιμές.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των «αιολικών χαρταετών» είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος, λόγω των μειωμένων εξόδων για εξοπλισμό, μεταφορά και εγκατάσταση.

Η γερμανική εταιρεία επιδιώκει οι χαρταετοί της να πετάξουν σε ύψη μεταξύ 300 και 500 μέτρων, για να εκμεταλλευτούν τους ισχυρότερους ανέμους. Το καινοτόμο εγχείρημα των Γερμανών θα είναι συνδεδεμένο με καλώδια μήκους 700 μέτρων με οχήματα που θα βρίσκονται τοποθετημένα πάνω σε ράγες ώστε η γεννήτρια να μετατρέπει την κινητική ενέργεια των οχημάτων σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η χρήση βέβαια των χαρταετών για ενεργειακή εκμετάλλευση βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά οι πληροφορίες που διαρρέονται από τη γερμανική εταιρεία κάνουν λόγο για επιτυχή κάλυψη των μεγαλύτερων προκλήσεων μέσα από τηυν πρακτική εφαρμογή…

Πηγή: energyregister.gr

 

By