Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χατζηδάκης: Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές όπως σε όλη την Ευρώπη

«Κάνουμε αυτό που γίνεται σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

katastimata«Μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης, σε πέντε χώρες, υπάρχει η απόλυτη απαγόρευσης, είμαστε η εξαίρεση στον κανόνα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στην πρωινή εκπομπή του Mega, υπεραμυνόμενος της απόφασης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Καμία  αλλαγή δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις», δήλωσε ο κ.Χατζηδάκης, τονίζοντας πως: «Θα κάνω αυτό που λέει η συνείδησή μου». Διευκρίνισε πάντως ότι τα καταστήματα δεν θα είναι ανοιχτά την ώρα της Θείας Λειτουργίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει εκπτωτικές περιόδους τέσσερις φορές το έτος και άνοιγμα των μικρών καταστημάτων έως και 52 Κυριακές και των μεγάλων έως και επτά Κυριακές σε προαιρετική βάση.

Συγκεκριμένα, όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά για 7 Κυριακές τον χρόνο. Δύο Κυριακές πριν από το Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και την πρώτη Κυριακή κάθε μιας από τις 4 εκπτωτικές περιόδους. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο θα είναι το ωράριο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά τα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., που δεν ανήκουν σε αλυσίδες shops in shops, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά και εμπορικά κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά δυνητικά έως και όλες τις Κυριακές το χρόνο (52).

Ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα θα οριστεί από τον κατά τόπο αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη (ή δήμαρχο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά) με απόφασή του εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Στην περίπτωση όπου τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By