Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Χατζηδάκης για ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Η αποχώρηση του Ομίλου Βιοχάλκο από την Ελλάδα φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση, καθώς ακυρώνει την «επιχείρηση αισιοδοξίας για την οικονομία».

xatzidakis featured«Δεν πρόκειται για ευχάριστη εξέλιξη, αλλά να μη φέρνουμε την καταστροφή», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο Star μιλώντας για την φυγή του Ομίλου Βιοχάλκο στο Βέλγιο. Παραδέχθηκε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας είναι η έλλειψη ρευστότητας και το κόστος της ενέργειας, ομολόγησε ωστόσο ότι: «Στον οικονομικό τομέα από τότε που υπογράψαμε το μνημόνιο, η χώρα έχει περιορισμένες δυνατότητες αποφάσεων.»

Ο κ.Χατζηδάκης πάντως υποστήριξε ότι: «Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν», ενώ όσον αφορά την ανησυχία για απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος, σχολίασε ότι η εταιρεία είχε ζημιές.  Για την απομάκρυνση της εταιρείας από το Χρηματιστήριο παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών ως αρμόδιο και υποστήριξε: «Αντιμετωπίζουμε όσο μπορούμε τις δυσκολίες στο θέμα της ρευστότητας».

Ανέφερε  ειδικότερα ότι το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει προσπάθεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης προκειμένου να ενισχυθούν από πλευράς ρευστότητας οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια όπως η Βιοχάλκο. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει ανοίξει ακόμη η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού, ο κ.Χατζηδάκης επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση βοήθησε τις τράπεζες να «βγάλουν το κεφάλι από το νερό» και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αρχίσει η ροή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, προσθέτοντας: «Πέρυσι δεν ξέραμε αν χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και αν θα αντέξουν οι τράπεζες».

Εν τω μεταξύ ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες ότι εάν συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς υπερφορολόγησης και εξακολουθήσει να είναι υψηλό το κόστος ενέργειας, είναι έτοιμες να φύγουν από την Ελλάδα ακόμη τέσσερις- πέντε μεγάλες εταιρίες, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει η Coca Cola, η ΦΑΓΕ και η S&B. Σημειωτέον πάντως ότι η Βιοχάλκο δεν «μετακομίζει» σε κάποιο φορολογικό παράδεισο, αλλά κύριος λόγος ήταν η μη επαρκής πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο κ.Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι φεύγουν επενδύσεις, υποστήριξε όμως ότι έρχονται κι όλας, αναφέροντας ως παραδείγματα θετικών εξελίξεων τη συμφωνία μεταξύ COSCO και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη συμφωνία με τη Philipp Morris και τη δημιουργία logistics center από την κινεζική ΖΤΕ στον Πειραιά.

«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, άλλωστε τι να ωραιοποιήσεις όταν είσαι στο 27% ανεργία. Ξέρουμε ότι είμαστε ένα πλοίο σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, όμως έχουμε πυξίδα και πάμε στο λιμάνι», υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης. Παρομοίασε επίσης τη χώρα με ένα υποβρύχιο το οποίο πέρυσι βρισκόταν 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και τώρα έχει ανέβει αλλά βρίσκεται ακόμη μέσα στη θάλασσα. «Ο κόσμος νερό έβλεπε πριν, νερό βλέπει και τώρα, εμείς όμως ξέρουμε από τα όργανα του σκάφους ότι έχουμε ανέβει», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά καθόδου.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By