Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΥΠΑΝ: Άνοιγμα καταστημάτων έως 52 Κυριακές το χρόνο και εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο

Με τη ρύθμιση η χώρα  εναρμονίζεται με το καθεστώς που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ, σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κ.Χατζηδάκης

katastimataΕκπτωτικές περιόδους τέσσερις φορές το έτος και άνοιγμα των μικρών καταστημάτων έως και 52 Κυριακές και των μεγάλων έως και επτά Κυριακές σε προαιρετική βάση, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών»

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, με τη ρύθμιση αυτή, η Ελλάδα εναρμονίζεται με το καθεστώς που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ και ιδίως στους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, επιχειρείται να ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων, παρέχεται η δυνατότητα στους τουρίστες να κάνουν αγορές προς όφελος της οικονομίας και δίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων.

Σύμφωνα δε με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ που επικαλέστηκε ο υπουργός, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί να δημιουργήσει έως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του εμπορίου, ενώ με την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα απαλλάξει τους καταναλωτές από επιβάρυνση της τάξης των 309 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι άξονες του νομοσχεδίου

1. Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των Αγορανομικών Διατάξεων (ΑΔ). Καταργούνται ισχύουσες διατάξεις όπως η υποχρεωτική κωδικοποίηση ΑΔ ανά πενταετία. Καταργείται π.χ. η αρμοδιότητα του υπουργού να ρυθμίζει τον τρόπο και τόπο πώλησης ειδών βιοτικής ανάγκης όπως η απαγόρευση ελεύθερης διάθεσης προϊόντων. Δηλαδή περισσότερες εταιρείες θα πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία.

2. Αυστηροποιούνται και αντικειμενικοποιούνται οι ποινές και οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα για την ενίσχυση της διαφάνειας. Π.χ. για πειραγμένη αντλία σε βενζινάδικο η ποινή δεν θα είναι έως 30.000 ευρώ, αλλά ακριβώς 30.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται φυλάκιση 6 μηνών για διάθεση επιβλαβών τροφίμων και όχι διοικητικές ποινές όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα άμεσης καταβολής εντός 30 ημερών του 50% του προστίμου με παράλληλη παραίτηση κάθε ένδικου μέσου, κατά το μοντέλο του ΚΟΚ.

3. Εισάγονται νέες διατάξεις για την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία στο λαθρεμπόριο και τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους. Αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας και δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας στο ίδιο σημείο.

Για πρώτη φορά προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων από τα «μυστικά αυτοκίνητα» και να κάνουν έφοδο και ελέγχους. Επίσης θα συνάπτονται υποχρεωτικά γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιρειών χονδρικής και πρατηρίων καυσίμων όπου θα αποτυπώνονται εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι παροχές, οι εκπτώσεις κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τα συστήματα ελέγχων εισροών – εκροών, εκτός από τα πρατήρια καυσίμων θα μπουν και σε άλλα σημεία (π.χ. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πετρελαίου θέρμανσης).

4. Αλλαγή στο καθεστώς των εκπτώσεων. Θα υπάρχουν πλέον 4 και όχι δύο περίοδοι εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, η πρώτη περίοδος εκπτώσεων θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Η δεύτερη περίοδος θα ξεκινά από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδο θα είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

5. Μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά για 7 Κυριακές τον χρόνο. Δύο Κυριακές πριν από το Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και την πρώτη Κυριακή κάθε μιας από τις 4 εκπτωτικές περιόδους. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο θα είναι το ωράριο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά τα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., που δεν ανήκουν σε αλυσίδες shops in shops, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά και εμπορικά κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά δυνητικά έως και όλες τις Κυριακές το χρόνο (52).

Ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα θα οριστεί από τον κατά τόπο αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη (ή δήμαρχο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά) με απόφασή του εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Στην περίπτωση όπου τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By