Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χιλή: Συγκρούσεις δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών με την αστυνομία

Επεισόδια σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Χιλής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για δωρεάν παιδεία.

chile students 01Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στη Χιλή συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της αστυνομίας,κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με αίτημα τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η αστυνομία είπε ότι δέχθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ και γι’ αυτό χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού προκειμένου να διαλύσει διαδηλωτές.

Η διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Σαντιάγο ήταν κατά κύριο λόγο ειρηνική, αλλά η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει μία ομάδα διαδηλωτών, όταν δέχθηκαν επίθεση από βόμβες μολότοφ.

Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι 80.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Σαντιάγο, αλλά η αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός ανέρχεται στους 37.000 διαδηλωτές.

Μαζικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της Χιλής στο πλαίσιο μιας διετής διαμαρτυρίας για δωρεάν παιδεία. Αν και το εκπαιδευτικό σύστημα της Χιλής θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στη Λατινική Αμερική, οι μαθητές υποστηρίζουν  ότι είναι εξαιρετικά άδικο αφού παιδιά φτωχών οικογενειών έχουν πρόσβαση μόνο σε υποχρηματοδοτούμενα δημόσια σχολεία.

Σημειώνεται πως όλα τα πανεπιστήμια στη Χιλή είναι επί πληρωμή και πως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της χώρας έχει έρθει με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα από την εποχή της εκδίωξης της στρατιωτικής χούντας του Πινοσέτ.

By