Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χονγκ Κονγκ και Κορέα «κοιτάνε» την ελληνική ναυτιλία

Συνεχείς επαφές του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με υποψήφιους επενδυτές

poseidonia

Σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Μεταφορών της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ, Prof. Anthony Cheung, είχε την Τρίτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2014».

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σε άριστο κλίμα, τέθηκαν ζητήματα διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας των δυο χωρών, καθώς και θέματα αμοιβαίου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη ρύθμισης των ναυτιλιακών θεμάτων μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), που διασφαλίζει την παγκόσμια εφαρμογή των μέτρων, τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και την αποτελεσματική λειτουργία της ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε, εξάλλου, τον κ. Cheung αναφορικά με τις προτεραιότητες και τα επιτεύγματα της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της ομόφωνης υιοθέτησης της «Διακήρυξης των Αθηνών» κατά την Άτυπη Υπουργική Σύνοδο των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ναυτιλίας, στο Ζάππειο.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση είχε ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρα για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς το Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ναυτιλιακές δυνάμεις παγκοσμίως.

Συνεργασία με κορεάτικο οργανισμό

Η παροχή διευκολύνσεων από τον κορεατικό οικονομικό οργανισμό «Korea Trade Insurance Corporation» (Κ-Sure), για τη χρηματοδότηση ελληνικών ναυπηγικών προγραμμάτων, υπό τη μορφή ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον πρόεδρο του οργανισμού, Young – Hak KIM.

Όπως ανακοινώθηκε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεργασθούν εντατικά σε αυτές τις παροχές προς την ελληνική ναυτιλία, καθώς και για άλλα διμερή ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων», ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο του υπουργείου Ναυτιλίας να προωθήσει τις εξαγωγές εξοπλισμού πλοίων Ελλήνων κατασκευαστών στα Κορεάτικα ναυπηγεία.

«Οι Έλληνες πλοιοκτήτες εμπιστεύονται τα Κορεάτικα ναυπηγεία. Το επόμενο βήμα είναι οι ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού και της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας να συνεργασθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των ελληνικών εξαγωγών που θέσαμε», σημείωσε.

Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας, αναφέρθηκε στην στρατηγικής σημασίας σχέση της Ελλάδας, ως χώρα με μεγάλη εφοπλιστική κοινότητα και ισχυρό νηολόγιο, με τη Δημοκρατία της Κορέας. 

«Η μακροχρόνια συνεργασία της ελληνικής πλοιοκτησίας με τη ναυπηγική αγορά της Κορέας αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της στην κορεατική ναυπηγική βιομηχανία. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα των διμερών ναυτιλιακών σχέσεων που αναδεικνύει δυνατότητες εμβάθυνσης στη διακρατική συνεργασία, τόσο στον αμιγώς ναυτιλιακό, όσο και στο ναυπηγικό τομέα», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By