Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χοντραίνει το παιχνίδι για τον ΟΠΑΠ

paixnidia

Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένει η κυβέρνηση την αύξηση της προσφοράς από την Emma Delta.

Του Νίκου Φιλιππίδη

opapΑνεβαίνει το θερμόμετρο στην υπόθεση πώλησης του ΟΠΑΠ, ένα 24ωρο πριν την νέα συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ και ενώ εκπνέει η προθεσμία προς τον μοναδικό υποψήφιο για να υποβάλει νέα βελτιωμένη προσφορά.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν θορυβημένοι από την εξέλιξη της υπόθεσης καθώς τυχόν αποτυχία του διαγωνισμού, δηλαδή άρνηση του σχήματος Emma Delta να βελτιώσει την προσφορά πάνω από τα 650 εκ. ευρώ, θα ναρκοθετήσει το φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα προκαλέσει αναταράξεις στο εύθραστο οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην χώρα.

Εντύπωση προκαλεί ότι για πρώτη φορά, ο Τσέχος Jiri Smejc επικεφαλής του PPF Group που συμμετέχει με 67% στην εταιρεία Emma Delta μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, έσπασε την σιωπή του επιχειρώντας να απαντήσει σε κόμματα αλλά και σε δημοσιεύματα για χαμηλή προσφορά για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Εmma Delta κατέθεσε μια δίκαιη και ανοιχτή προσφορά για τον ΟΠΑΠ», ενώ ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε ότι ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Emma Delta θα αυξήσει την προσφορά της για τον ΟΠΑΠ, όπως της έχει ζητηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Emma Delta επιβεβαιώνει πως η προσφορά της για το 33% του ΟΠΑΠ ανέρχεται στα 622 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο αν συμπεριληφθούν και τα μερίσματα ύψους 60 εκατ. ευρώ (τα οποία η Ελλάδα θα λάβει υπό τους όρους της συμφωνίας) διαμορφώνεται στα 680 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «η Emma Delta θα πρέπει να καταβάλλει προσφορά τουλάχιστον ύψους 650 εκατ. ευρώ». Σημειώνεται ότι οι βασικοί σύμβουλοι του Δημοσίου Deutsche Bank και Εθνική, έχουν θέσει ως εύλογο τίμημα τα 610 εκατ. ευρώ με βάση διαρροές.

Ωστόσο τόσο η εκτίμηση του αξιωματούχου της κυβέρνησης όσο και των συμβούλων αμφισβητούνται καθώς είναι αδιανόητο να προτείνεται τίμημα με discount αντί premium, την στιγμή μάλιστα που παραχωρείται και το management.

By