Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Χορός των κερδοσκόπων» στο Χρηματιστήριο

 Γιατί «παίζουν» οι τραπεζικές μετοχές

 Του Αντώνη Τάντουλου

xrimatistirioΤρεις  βασικοί παράμετροι συνθέτουν αυτή την στιγμή το «άλλοθι» που αξιοποιούν οι επαγγελματίες επενδυτές από την Ελλάδα και το City του Λονδίνου προκειμένου να στηθεί ένα ακόμη χρηματιστηριακού τύπου «παιχνίδι» έστω και με την λιγότερο ένοχη έννοια του όρου.

Η πρώτη αφορά την λογιστική βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και υποστηρίζονται από τους αρμόδιους υπουργούς και παράγοντες.

Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το επίσης βελτιωμένο- τουλάχιστον χρηματιστηριακά- διεθνές περιβάλλον, κάτι που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν σε κινήσεις οι brokers και οι traders των αγορών.

Τρίτη και κυριότερη ενδεχομένως συνθήκη, είναι αυτή που αφορά τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση τις μετοχές τους που είναι και η λεγόμενη «ατμομηχανή» του ΧΑ αν και σε κάποιες περιόδους βρέθηκαν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και όχι άδικα.

Όμως το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μετά, οι τραπεζικές μετοχές ξαναήρθαν στο προσκήνιο παρουσιάζοντας μεν εντονότατες διακυμάνσεις, καταφέρνοντας ωστόσο να μείνουν στο επίκεντρο.

Και μάλλον θα παραμείνουν, μια και στο τέλος του έτους ωριμάζει η πρώτη φουρνιά των warrants που επί της ουσίας  δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μορφή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να καταβάλουν το ανάλογο τίμημα και θα λάβουν μετοχές από το πακέτο του Δημοσίου.

Για να έχει επιτυχία το εγχείρημα θα πρέπει βέβαια οι τιμές των μέτοχων στην spot αγορά την ώρα που θα πρέπει να εξασκηθούν τα warrants, να είναι υψηλότερη αλλά και με απόσταση ασφαλείας από την τιμή εξάσκησης και αυτή η «λεπτομέρεια» εξηγεί ίσως την σημερινή εικόνα των τραπεζικών τίτλων.

Ενώ πρέπει να τονιστεί πως η επιτυχία αυτή θα αποτέλεσε και το δεύτερο ουσιαστικό βήμα του τραπεζικού συστήματος της χώρας σε συνδυασμό πάντα με την γενικευμένη αναδιάρθρωση που λαμβάνει χώρα και την αξιολόγηση των ισολογισμών των τραπεζών από την Black Rock.

Στην χρηματιστηριακή πιάτσα της Αθήνας τώρα, οι πάντες γνωρίζουν πως για να στεφτεί με επιτυχία το παραπάνω σενάριο θα πρέπει να βοηθήσουν οι «δυνάμεις της αγοράς», με άλλα λόγια οι επαγγελματίες επενδυτές όλων των κατηγοριών.

Κάτι που παρεμπιπτόντως ήδη συμβαίνει αν ληφθεί υπόψη και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν πια οι ξένοι κερδοσκόποι για το χρηματιστήριο εδώ και μερικούς μήνες.  Προφανώς δεν μιλάμε για επενδυτικούς πόλους με αστείρευτη ρευστότητα, όμως ακόμη και μικρά κεφάλαια μπορούν να δώσουν ανάσες στο ΧΑ συν του ότι ενεργοποιούν και τα αντανακλαστικά των υπόλοιπων.

Όλα αυτά φυσικά θα μπορούσαν να αποδειχτούν ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο στόρι, υπάρχει όμως και μια κορυφαία προϋπόθεση που αφορά τον  λεγόμενο αστάθμητο παράγοντα όπως και ότι τα χρηματιστηριακά παιχνίδια δεν τελειώνουν πάντα έτσι όπως αρχίζουν…

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By