Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Καλύτερα με την Αθήνα παρά χωρίς το ευρώ» υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ»

Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα στοίχιζε πολύ περισσότερο από τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, σημειώνεται 

 

euromoneyΜια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα στοίχιζε πολύ περισσότερο από τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, επισημαίνεται στο κύριο άρθρο της αυστριακής οικονομικής εφημερίδας «Βίρτσαφτσμπλατ», με τίτλο «Καλύτερα με την Αθήνα, παρά χωρίς το ευρώ». Παράλληλα, σημειώνεται πως «καλύτερα να παγώσουμε μερικά δις του χρέους της Ελλάδας ή ακόμη και να τα διαγράψουμε, παρά να αφήσουμε να εκδηλωθεί και πάλι η κρίση σε όλη της την έκταση».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο δεν θέλει να ακούσει τίποτε για Ελλάδα, Πορτογαλία και Τραπεζική Ένωση, καθώς όλα αυτά σημαίνουν ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι ή οι τράπεζες θα μπορούσαν να χάσουν χρήματα.

Παρόμοια στάση κρατούν και τα αυστριακά κυβερνητικά κόμματα – Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα – πριν τις δικές τους εκλογές (σσ. στην Αυστρία οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μία εβδομάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, στις 29 Σεπτεμβρίου) καθώς κανείς δεν πιστεύει πλέον πως η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις χρηματαγορές στα τέλη της επόμενης χρονιάς.

Επιπλέον, στο άρθρο υπογραμμίζεται πως οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να μειώσουν μόνοι τους το υπέρογκο χρέος των 300 δις ευρώ και καθώς τα δύο τρίτα του όγκου του αφορούν τις χώρες της Ευρωζώνης, είναι εύλογο ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν, με τη Βιέννη, στη χειρότερη περίπτωση, να έχει αξιώσεις 5 δις και το Βερολίνο σχεδόν δεκαπλάσιες.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα, τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να αφεθούν να αποτελέσουν προπαγάνδα του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, ούτε του κόμματος Ομάδα Στρόναχ (σσ. του νεόκοπου πολιτικού και δισεκατομμυριούχου Αυστρο-Καναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ) που ευχαρίστως φανατίζουν υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με το τέλος του ευρώ ή με άλλες ανοησίες.

Αντ΄ αυτού, σημειώνεται στο άρθρο, η αυστριακή κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις. «Και αυτό, διότι είναι καλύτερο να παγώσουμε μερικά εκατομμύρια του χρέους της Ελλάδας, ή ακόμη και να τα διαγράψουμε, παρά να αφήσουμε να εκδηλωθεί και πάλι σε όλη της την έκταση η κρίση», προστίθεται.

Το μόνο που κρατά τις αγορές αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο, είναι η απειλή της ΕΚΤ ότι στην ανάγκη θα αγοράσει όλα τα κρατικά ομόλογα, σε περίπτωση εκτίναξης των επιτοκίων, ωστόσο μια κατάρρευση της Ευρωζώνης και η επακόλουθη απώλεια εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους κερδοσκόπους να προκαλέσουν την ΕΚΤ.

Ο τρόμος της μετάδοσης σε Ισπανία, Ιταλία ή ακόμη και στη Γαλλία θα επέστρεφε και η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτό στο τέλος θα κόστιζε πολύ πιο ακριβά στη Γερμανία και στην Αυστρία. Διότι, σύμφωνα με έρευνες, ένα τέλος του ευρώ θα στοίχιζε στην παγκόσμια οικονομία διψήφιο ποσό σε τρισεκατομμύρια.

Όπως συμπληρώνει ο αρθρογράφος της «Βίρτσαφτσμπλατ», θα πρέπει να υπενθυμιστεί στο Κόμμα των Ελευθέρων πως η πρώην τράπεζά τους Hypo Alpe Adria στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας (σσ. στο οποίο κυβερνούσαν επί πολλά χρόνια και υπήρξε το «προπύργιο» του διαβόητου αρχηγού τους Γιεργκ Χάιντερ) έχει προξενήσει πολύ μεγαλύτερο κόστος, δηλαδή επτά δισεκατομμύρια ευρώ, παρά η Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση.

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By