Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Χρέος «μαμούθ» πάνω από 2 τρισ. στην Ιταλία (upd)

Ιστορικό ρεκόρ χρέους  καταγράφει η κεντρική τράπεζα της χώρας

ItaliaxreosΞεπέρασε τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ το χρέος της Ιταλίας φθάνοντας τα 2,02 τρις και συνεχίζει να αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την σχετική ανακοίνωση έκανε η Τράπεζα της Ιταλίας αφήνοντας όμως αιχμές και για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κεντρικού χρηματοπιστωτικού πυλώνα της γειτονικής χώρας ή αύξηση του ιταλικού χρέους οφείλεται στην εμπλοκή της Ιταλίας σε όλα τα προγράμματα οικονομικής στήριξης που παρέχονται στις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό έλλειμμα.

Αυτά, την στιγμή που η ύφεση «καλά κρατεί» στην Ιταλία με τους αρμόδιους φορείς να δηλώνουν ότι κλείνουν 167 καταστήματα ημερησίως ενώ ο ρυθμός αύξησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πέσει στο μισό. Εκτιμάται ότι μόνο μέσα στο 2013 αυτό θα σημάνει 200.000 θέσεις εργασίας λιγότερες. Στα ύψη βρίσκονται και οι οφειλές του δημοσίου προς τρίτους αφού φθάνουν τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κι ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνεται δεν διαφαίνεται – έως στιγμής- λύση και στο πολιτικό πρόβλημα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών που δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή σε κοινοβούλιο και γερουσία. Χαρακτηριστική είναι η αποτυχία να εκλεγούν ακόμη και οι πρόεδροι των δύο σωμάτων στις ψηφοφορίες που έγιναν αφού η κάθε πολιτική δύναμη πρότεινε δικό της υποψήφιο χωρίς  έχει προηγηθεί μεταξύ τους συμφωνία. Αναμένονται νέες ψηφοφορίες για τις οποίες γίνονται ήδη διεργασίες. [space size=»30″]

By