Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Χωρίς περίοδο προσαρμογής στο υπουργείο Οικονομικών

Το επόμενο διάστημα θα έχει και το πρώτο ραντεβού του με τους ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου

fosphotos

Χωρίς καμία περίοδο χάριτος ξεκινά η θητεία του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς μόλις σε 9 ημέρες από σήμερα θα έχει την πρώτη συνάντηση με τους νέους του συναδέλφους στο Eurogroup.

O κ. Χαρδούβελης αναμένεται στις 19 Ιουνίου να ενημερώσει αναφορικά με τις προθέσεις του ως υπουργός Οικονομικών , τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τους δώσει πλήρη αναφορά για την πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων, αλλά και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων που έχουν αφήσει πίσω τους οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, ώστε να αποδεσμευτούν οι δύο υποδόσεις που εκκρεμούν από την πλευρά της ευρωζώνης συνολικού ύψους 2δις ευρώ.

Το επόμενο διάστημα θα έχει και το πρώτο ραντεβού του με τους ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου. Η ατζέντα των συζητήσεων είναι μακρά με πολλά δύσκολα θέματα στα οποία μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν:

  • Ο νόμος για τη «μικρή» ΔΕΗ
  • Το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις
  • Το νομοθέτημα για τον αιγιαλό (ήδη υπάρχουν αντιδράσεις)

Με διακοπή ενός μήνα (αν όλα πάνε καλά και οι διαπραγματεύσεις του Ιουλίου δεν μετατραπούν σε νέο μαραθώνιο) ο Γκίκας Χαρδούβελης θα συναντήσει και πάλι τους επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου, με θέμα τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας.

Στις διαπραγματεύσεις εκτός από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την πορεία των μεταρρυθμίσεων θα κυριαρχήσουν οι διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα του 2015 (παράταση έκτακτης εισφοράς κλπ. ) το νέο Ασφαλιστικό και το δεύτερο σε τρία χρόνια Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο με αυξομειώσεις μισθών.

Ωστόσο, η επιλογή του κ. Χαρδούβελη έχει να κάνει και με την επικείμενη έναρξη των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος είναι γνώστης της διαδικασίας και των λεπτών ισορροπιών που υπάρχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις καθώς ως επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Λουκά Παπαδήμου είχε εμπλακεί στην πρώτη αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους το 2012, με το PSI+.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με στελέχη που παρακολουθούν απο κοντά τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, δημιουργούν θετικό κλίμα στην πλευρά των δανειστών, καθώς θα διαπραγματευτούν με έναν υπουργό τον οποίο γνωρίζουν ήδη.

Άλλωστε ο καθηγητής, στέλεχος της Eurobank και σύμβουλος των κ.κ. Σημίτη και Παπαδήμου στο Μαξίμου, Γκίκας Χαρδούβελης διατηρεί το προφίλ του πολιτικά φιλελεύθερου οικονομολόγου και του υπέρμαχου της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα το γεγονός ότι παραμένουν στις θέσεις τους τόσο ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ενώ μέχρι νεοτέρας κατά πως φαίνεται θα παραμείνει στο πόστο του και ο καθηγητής κ. Πάνος Τσακλόγλου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο ΥΠΟΙΚ και βασικός παράγοντας στην διαπραγμάτευση με την τρόικα, δημιουργεί στην πλευρά των δανειστών ένα αίσθημα συνέχειας.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By